OVO en SCK-CEN pakken samen voedingstekort in Congo aan

Ondersteuning voor onderzoek naar voedzame spirulina

De Democratische Republiek Congo kent tal van voedselproblemen: van schaarste tot onveiligheid. Het land importeert dan ook tonnen voedsel uit het buitenland. Daar wil Dennis BwaBwa iets aan veranderen. OVO en het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK-CEN ondersteunen hem daarbij.

 
Een mogelijk antwoord op de voedselproblemen in D.R. Congo schuilt in spirulina. Dat voedingssupplement – gemaakt van algen – zit barstensvol vitaminen en essentiële eiwitten. Consumenten hoeven hun eetgewoontes niet om te gooien: spirulina volstaat om het tekort aan stoffen op te lossen. Dennis BwaBwa doet uitgebreid onderzoek naar grootschalige productie van de eetbare microalgen aan de université pédagogique nationale in D.R. Congo – kortweg UPN.
 

Kennisoverdracht met impact

“Mijn onderzoek is er eerder toevallig gekomen”, vertelt Dennis Bwabwa, een energieke veertiger die veeteeltwetenschap en dierengezondheid studeerde. “Ik wou oorspronkelijk maden kweken om zo de schaarste aan visvoeder op te lossen. Een vriend van mij legde de link naar de algen. Hij gaf mij het adres van Felice Mastroleo, een microbioloog bij het SCK-CEN.” Het nucleaire onderzoekscentrum werkt samen met OVO om voedzame spirulina ook in productie te brengen in ontwikkelingslanden.
 
Dennis BwaBwa doet uitgebreid onderzoek naar grootschalige productie van spirulina. © SCK-CEN 

 
Felice werd de begeleider van Dennis. “We wisselden constant ideeën uit over de telefoon”, vertelt Dennis. “Het SCK-CEN gaf mij vervolgens de kans om stage bij hen in België te lopen. Een ongelooflijke kans. Het eerste wat ik deed: een kijkje gaan nemen in de microbiologielaboratoria. Ik was overweldigd door de uitrusting, maar ook door behulpzame medewerkers. Geen vraag was te veel voor hen.”
 

Duurzame begeleiding

De coaching door Felice stopte niet na Dennis’ stage. “Hij begeleidde mij op meerdere vlakken, bijvoorbeeld met contacten leggen of ondersteuning om tot een overeenkomst met de UPN te komen. Bij mijn terugkeer naar Congo, kreeg ik enkele spirulinaproducten opgestuurd van Felice. Maar om de algen te beschermen tegen infecties, is een degelijke loods een must. Mijn houten schuur met dekzeil als dak volstond niet. Het SCK-CEN kwam vervolgens met geld over de brug voor de bouw van een kleine loods op de terreinen van de universiteit.”
 

Referentie op het vlak van spirulina

De middelen van SCK-CEN en Dennis’ eigen kapitaalinbreng volstonden echter niet. Daarop kwam OVO in beeld. De organisatie voorzag het nodige bedrag en bracht Dennis in contact met verschillende partners, zoals Solidarité Femme Afrique en Enfants des Rues. “Zonder OVO zou ik nog niet veel verwezenlijkt hebben. Ik heb al grote stappen gezet, maar wil nog verder groeien. Mijn droom: uitgroeien tot een referentie in spirulina en zo de bevolking van ontwikkelingslanden helpen.”
 
Een haalbare droom, vindt Felice. “Dennis’ motivatie en gedrevenheid zullen hem ver brengen. Mijn collega’s en ik staan volop achter hem en zijn er rotsvast van overtuigd dat hij veel zal realiseren.”

Foto's: © SCK-CEN