Korte keten is succesrecept voor EA Fruits in Tanzania

In vier jaar tijd je omzet meer dan verdubbelen en een zevenvoud aan werknemers tewerkstellen. Je moet het maar doen. EA Fruits kon in 2015 rekenen op financiering via OVO, broodnodig om de zaak op gang te brengen. Een sterk business plan, volharding en passie voor het vak deden de rest.

Aan fruit en groenten is er in Tanzania geen tekort. Het klimaat en de bodem lenen zich voor tuinbouw. Toch is het land voor een groot deel van zijn voedselvoorziening nog altijd afhankelijk van import. De oorzaak? De producten geraken maar moeizaam vanop het platteland tot in de steden. Doordat ze soms tot een week onderweg zijn, is er veel kwaliteitsverlies. En de vele tussenpersonen eisen allemaal een deel van de koek op, waardoor er voor de landbouwer zelf maar weinig opbrengst overblijft.
 

EA Fruits pleit voor korte keten


Elia Timotheo, een jonge lokale ondernemer, besliste in 2013 dat het anders kon en moest. Met EA Fruits is hij de enige schakel tussen inmiddels 1680 landbouwers en meer dan 800 eindklanten in de hoofdstad Dar es Salaam. Zijn bedrijf transporteert het fruit en de groenten in koelwagens zodat ze kraakvers aankomen bij de handelaars en restaurants.

“Het succesverhaal van EA Fruits was nooit mogelijk geweest zonder die eerste flexibele lening van OVO”
Elia Timotheo van EA Fruits

 
Door de keten kort te sluiten, houden de landbouwers gemiddeld 30% meer over aan hun productie dan voordien. Bovendien zijn ze door hun overeenkomst met EA Fruits verzekerd van een vaste afzetmarkt. Daardoor hebben ze een hoger en stabiel inkomen, wat hen toelaat ook hun familie toekomstperspectief te geven.
 

Noodzakelijke katalysator


“Het succesverhaal dat EA Fruits vandaag is, was nooit mogelijk geweest zonder die eerste flexibele lening van OVO”, zegt Elia Timotheo. “Ze was een belangrijke katalysator om ons als jonge onderneming door die eerste moeilijke stappen te loodsen. Doordat onze investeerders in ons geloofden en bereid waren om het risico te nemen, konden we doorgroeien tot een stabiel bedrijf.”

Eén van die investeerders van het eerste uur was Hugo Van de Voorde, als projectscreener actief bij OVO in het ‘Team Investeringen’. Samen met een aantal andere particulieren investeerde hij in EA Fruits via een eerste kapitaalsronde ter waarde van 65.000 US dollar.

“In de toekomst willen we samenwerken met meer dan 10.000 landbouwers en 15.000 eindklanten”
Elia Timotheo van EA Fruits

“Het was een beloftevol project van een jonge starter,” herinnert hij zich. “Zelf was ik ook ooit actief in de tuinbouwsector en had ik mijn eigen bedrijf. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om financiering te vinden voor je project. Voorts ben ik ervan overtuigd dat de oplossingen voor bepaalde problematieken in Afrika moeten komen van lokaal ondernemerschap. Wat Elia Timotheo deed, was pionierswerk in Afrika. Vandaag zouden we zijn business model disruptief noemen.”

De Tanzaniaanse ondernemer kon trouwens niet alleen voor financiering rekenen op OVO. De sterkte van de organisatie is net dat ze Afrikaanse bedrijven met potentieel ook strategisch stevig op de rails helpt. Timotheo: “Hugo deelde vanuit zijn eigen ervaringen heel wat kennis en inzichten met ons die de groei van EA Fruits ten goede kwamen. Ook dat is van onschatbare waarde geweest.”
 

Toekomst


Ondertussen is EA Fruits de status van starter ontgroeid. Het bedrijf stelt 44 werknemers tewerk en draaide in 2019 een nettowinst van ruim 76.000 US dollar. Een nieuwe kapitaalsronde van 1,6 miljoen US dollar via onder meer het Impactfonds Goodwell Investments maakt het bedrijf klaar voor een sterke uitbreiding van de organisatie en de activiteiten.

“Wat EA Fruits deed, was pionierswerk in Afrika”
Investeerder Hugo Van de Voorde

“In de toekomst willen we samenwerken met meer dan 10.000 landbouwers en 15.000 eindklanten in Dar es Salaam, Zanzibar en naburige regio’s,” licht Timotheo zijn ambities toe. “Daarnaast gaan we investeren in digitalisering. Er komen regionale ‘collection centers’ waar een vertegenwoordiger het contact met de lokale landbouwers onderhoudt en de verwachte productie digitaal registreert. Verkopers gaan dan met een tablet op pad om verkoopsorders af te sluiten.”
 

Sneeuwbaleffect


Door zelf verder te groeien en stabiele inkomsten te genereren voor landbouwers en kleine ondernemingen, hoopt EA Fruits ook voor hen een weg te banen naar verschillende vormen van dienstverlening zoals micro-leningen, verzekeringen en voorlichting. Op die manier draagt het bedrijf bij tot de duurzame ontwikkeling van een ganse regio. Aanstekelijk, toch?

Zin gekregen om samen met OVO de katalysator te zijn van een veelbelovende, startende onderneming? Word vrijwilliger of investeer in één van de projecten.

Tekst: Anja De Wit
 
EA Fruits is de enige schakel tussen 1680 landbouwers en meer dan 800 eindklanten. (foto EA Fruits)