Koffie met een groen karakter van ngo Rikolto valt in de prijzen

In september kreeg de haven van Antwerpen een container met 15,9 ton Indonesische koffie binnen. Wat die koffie zo speciaal maakt? Hij won niet alleen verschillende prijzen, via dankzij een ingenieus businessmodel draagt de koffie ook bij aan het herstel van het regenwoud op het eiland Sumatra.

De koffie is het resultaat van een jarenlange focus op kwaliteitsverbetering door de boeren van de Koerintji Barokah Bersama Coöperatie (KKBB) in Indonesië. Lokale boeren verbeterden bijvoorbeeld de kwaliteitscontrole door de sorteer- en verpakkingsactiviteiten te verhuizen. Daardoor verkortten ze de tijd die nodig is om de koffie klaar te maken voor de export. En ook de blootstelling aan warmte en vochtigheid werd geminimaliseerd.
 

Van koffie-newbies tot prijsbeesten


Het feit dat de Barokah-coöperatie in staat is om topkwaliteit te leveren, is niet minder dan een klein wonder. De coöperatie werd pas in juni 2017 opgericht en is sindsdien exponentieel gegroeid. Mede dankzij de bijstand van Rikolto.

De ngo – die ondersteuning krijgt van OVO – helpt immers de lokale boeren om hun capaciteit op te bouwen. "We zorgen ook voor coaching op het gebied van duurzame landbouwpraktijken en het vinden van opkopers", vertelt Kiki Purbosari van Rikolto. Die inspanningen wierpen hun vruchten af: de koffie viel al verschillende keren in de prijzen. "Zo wonnen we in ons eerste jaar de Specialty Coffee Contest in Jakarta."


Betaling voor ecosysteemdiensten


Maar wat het verhaal van deze koffie echt opmerkelijk maakt, is het businessmodel dat erachter zit. Boeren worden niet alleen gecompenseerd voor de koffie die ze leveren, maar ook voor hun inspanningen om het regenwoud te behouden. De regio waar ze de koffie telen is namelijk een van de zwaarst ontboste regio's van Indonesië.

"Het volstaat niet om de boeren te vertellen dat ze moeten stoppen met houtkap, je moet hen bestaanszekerheid geven”, klinkt het bij Rikolto. “Daarom zetten we in op de diversificatie van gewassen en de toepassing van goede landbouwpraktijken. Op die manier hebben ze geen extra oppervlakte nodig.”

Dit kan alleen werken als de boeren worden erkend en gecompenseerd voor hun inspanningen om het woud te behouden. Daarom hebben Rikolto en de Indonesische overheid samen een Payment for Ecosystem Services-model ontwikkeld: een kosteneffectieve manier om inheemse gemeenschappen, landeigenaren en boeren te compenseren voor milieu-onderhoud en het leveren van ecosysteemdiensten.
 

Schaduwbomen


In oktober zullen de boeren bijvoorbeeld 600 schaduwbomen aanplanten op de koffieplantages. Want sinds ze goede landbouwpraktijken toepassen, merken ze dat sommige vogelsoorten die zich in de schaduw van de koffiebomen nestelen, weer terugkomen. "We zijn blij te zien dat onze inspanningen om koffie duurzaam te verbouwen bijdragen aan een gezonder milieu. Dit is iets wat we blijven promoten bij de koffieboeren”, besluit Triyono, leider van de Barokah-coöperatie.


Ondersteun Indonesische koffieboeren en help zo mee het regenwoud beschermen. Lees meer over het project of maak een gift over.


 
Tekst en foto's: Rikolto