OVO financiert klaslokalen voor Imani Academy in sloppenwijk van Kampala

Imani Academy bouwt met een lening van Ondernemers voor Ondernemers (OVO) nieuwe leslokalen voor 300 leerlingen in een sloppenwijk van de Oegandese hoofdstad Kampala. “Zonder betaalbaar kwaliteitsonderwijs blijven kinderen in armoede gevangen“, zegt oprichter Ivan Agaba. 

“Wij bieden betaalbaar kwaliteitsonderwijs aan in de sloppenwijken van Kampala”, vat Ivan Agaba het opzet van Imani Academy samen. “We zijn nu actief op twee locaties. Met het geld van OVO gaan we op één van die locaties zes nieuwe klaslokalen bouwen, goed voor 300 extra leerlingen tussen 4 en 12 jaar. Daarmee verdubbelt de capaciteit van die school.” 

De nood aan betaalbaar onderwijs is volgens de bezieler van Imani Academy bijzonder groot in Oeganda. “De meeste van onze ouders staan onderaan de sociale ladder. Ze werken als mototaxirijder, bouwvakker of verkoopster op de markt. Samen verdienen ze gemiddeld misschien 100 dollar per maand. Daarmee kunnen ze zich geen goede privéschool veroorloven, want die vragen makkelijk 125 dollar per maand.500 dollar per schooljaar.” 

De nood aan kwaliteitsonderwijs is zo mogelijk nog groter, vertelt Agaba. “De publieke scholen in Oeganda zijn echt een ramp. De overheid heeft er sinds de jaren ‘90 geen nieuwe meer gebouwd, terwijl de bevolking is verdubbeld. Er zijn geen leraars, of toch geen gemotiveerde, er zijn geen middelen, en de klassen zijn overbevolkt.” 

Volgens Agaba is betaalbaar kwaliteitsonderwijs de enige weg vooruit. “Zonder kunnen de kinderen uit de sloppenwijken nooit een goede job vinden, want ze kunnen niet concurreren met jongeren die privaat onderwijs hebben genoten. Zo blijven ze in de armoede gevangen.” 

Samenwerking met OVO 

“Het is een lang proces geweest”, lacht Agaba op de vraag hoe de samenwerking met OVO is verlopen. Imani Academy nam in 2019 deel aan SusTech4Africa, een selectieproces voor jonge ondernemingen dat OVO organiseert in vier landen, waaronder Oeganda. Deelnemers die de selectie halen, worden intensief begeleid door een team van vrijwilligers, doorgaans ondernemers met veel ervaring en verschillende expertise. Zij bereiden samen met de ondernemers de projecten voor zodat het investeringscomité van OVO kan beslissen over een eventuele lening.  

Ivan Agaba heeft met succes het hele traject doorlopen. “Het is een zeer goed leerproces geweest”, blik hij nu terug. “Het heeft mij doen nadenken over alle aspecten van mijn business. Dat leerproces is zelfs belangrijker dan het geld dat ik nu krijg. Ik gebruik wat ik geleerd heb dagelijks wanneer ik over het project nadenk of wanneer ik met andere potentiële geldschieters praat.” 

“Ik dreef op passie, nu heb ik een businessmodel”

Ivan Agaba, oprichter Imani Academy

“Voor ik met OVO samenwerkte, dreef het project op passie, maar ik had geen businessmodel, geen financieel plan en geen becijferde prognoses. Nu versta ik de business beter. Ik weet hoeveel een kind gemiddeld kost, hoe ik die kosten kan doen dalen, en hoeveel kinderen er nodig zijn om break even te draaien. Met de hulp van de vrijwilligers van OVO hebben we ook processen opgesteld, zodat we nu klaar zijn om het project verder op te schalen.”  

Eén OVO-vrijwilliger die er bij was tijdens het Sustech4Africa boostcamp in Kampala zal Agaba in het bijzonder bijblijven, haar naam is Bettie Elias. “Zij heeft ontzettend hard met ons gewerkt. Het voelde echt alsof het ook haar project was. Het is fantastisch dat mensen zoals zij hun tijd en geld in ons hebben gestoken. Als ondernemer sta je voor grote uitdagingen. Dan geeft het zoveel moed als je iemand ontmoet die net zoveel om het project geeft en er echt in gelooft.”  

Niet gewoon een schooltje 

Olivier Loones is één van de vrijwilligers die het project voor OVO heeft begeleid. “Ik was echt aangenaam verrast. Dit is niet gewoon een schooltje”, vertelt hij. “Imani Academy zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kinderen een tablet krijgen die ze zelfs mogen meenemen naar huis. Ivan Agaba is echt iemand met een visie. Hij weet waar hij mee bezig is.” 

Zelf heeft Loones ook veel geleerd. “OVO is niet zomaar een organisatie van vrijwilligers. Er vindt echt een kruisbestuiving plaats, waarbij informatie en kennis gedeeld worden. Ik zie het als een leerschool waar ik voor betaal met mijn eigen diensten. Ik heb een achtergrond als boekhouder. Ik kijk dus vooral financieel naar een project, maar ik vergaar nieuwe inzichten door samen te werken met vrijwilligers die met een andere insteek naar een project kijken. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Tekst: Jasper Vekeman