Entrepreneurship in tijden van corona: Afrikaanse start-ups getuigen

Creatief omgaan met uitdagingen is een tweede natuur voor ondernemers. Maar hoe springen Afrikaanse entrepreneurs om met een wereldwijde crisis zoals de corona-epidemie? We vroegen het aan enkele start-ups die OVO ondersteunt.

In Oeganda – een van de focuslanden van OVO – geldt er sinds kort een lockdown, vergelijkbaar met de maatregelen in België. De strikte richtlijnen vormen een uitdaging voor Afrikaanse entrepreneurs, maar bieden tegelijk ook kansen.


Experimenteren met telewerken

“Door de coronacrisis is de waarde van digitale toepassingen nog maar eens bewezen”, vertelt Sarah Atuhaire, medeoprichtster en CFO van Akaboxi. De start-up is een van de laureaten van SusTech4Africa en ontwikkelt digitale software waarmee lokale boeren hun spaargeld opvolgen. “Ook nu blijven zij onze toepassingen gebruiken.”

Ook voor David Tusubira, medeoprichter en CTO bij Innovex, vormt de lockdown een uitgelezen moment om hun monitoringsoftware van zonnepanelen te evalueren. “Vandaag sturen we onze medewerkers vanop afstand aan en stippelden we nieuwe procedures uit. Die stuwen de productiviteit verder naar boven. Een bewijs dat ook na de coronacrisis telewerken en gedecentraliseerde werkstructuren een optie zijn.”


Strategische denkoefening

En ook start-ups die zich op hernieuwbare energie focussen, lichten hun aanpak door. Paul Vicent, directeur van Trautbuck Energy, getuigt. “De lockdown biedt ondernemers de kans om op strategisch niveau aan hun bedrijf te werken. Zo nemen wij op dit moment onze marketingstrategie onder de loep. Daarnaast doen we uitgebreid onderzoek naar nieuwe technologieën. Iets waar we voor de lockdown amper tijd voor hadden.”

Mede dankzij de ondersteuning van OVO en het flexibiliteitsvermogen van de oprichters, kunnen deze start-ups zich beter positioneren en de coronacrisis voorlopig overbruggen. Al bedreigt de pandemie op termijn het voortbestaan van vele Afrikaanse start-ups. Financiële steun is dan ook meer dan welkom.

Tekst: Andrew Herweg - eindredactie Com&Co
Innovex ontwikkelt monitoringsoftware voor zonnepanelen. (foto f6s)