Duurzame wateroplossingen in de kijker op Wereldwaterdag

Belg gebruikt te veel water

Gemiddeld gebruiken Belgen zo’n 100 liter kraantjeswater per dag. Maar onze gemiddelde watervoetafdruk bedraagt maar liefst 7.400 liter per dag. De Wereldwaterdag (jaarlijks op 22 maart) zet de waterproblematiek op de agenda. Ook OVO draagt haar steentje bij. 

Een eerlijke watervoetafdruk telt 5.500 liter per dag. Dat is het volume zoetwater dat nodig is om bepaalde producten te maken en diensten te leveren. Dus niet enkel het direct water – om te douchen en te drinken – maar ook de hoeveelheid water om vlees te produceren, koffiebonen te telen, jeansbroeken te fabriceren, en ga zo maar door. 

Die gemiddelde watervoetafdruk van een Belg is 7.400 liter per dag. Fors boven de ‘eerlijke grens’ van 5.500 liter. De Belgische ngo Join for Water stelt ons waterverbruik aan de kaak, en vraagt om bewuster om te springen met zoet water. Ook enkele BV’s scharen zich achter de campagne.

Onze ‘waterprojecten’ in de kijker’ 

Ook OVO gaat voor duurzame wateroplossingen. Zo steunen we verschillende projecten van Join for Water, zoals ecologische toiletten in Oegandabetere drinkwatersystemen in Congo en een betrouwbare watervoorziening in Haïti zodat de levensomstandigheden er verbeteren. Steun een van deze projecten met een gift, en draag zo bij tot eerlijke wateroplossingen.

Wereldwijd staan de zoetwatervoorraden onder druk. (foto: Join for Water)