Door kennis te delen wil Renotec lokale initiatieven duwtje geven

Al meer dan tien jaar is Renotec een structurele partner van Ondernemers voor Ondernemers (OVO). Als leider in leidingtechnieken voor riool- en waterleiding en waterputten, liggen vooral de activiteiten van Join For Water Renotec na aan het hart. In februari 2020, net voordat die vermaledijde coronapandemie in alle hevigheid losbarstte, trokken twee medewerkers van Renotec naar Oeganda voor een inleefreis langs projecten van Join For Water.
 

Van voorstudie tot opgeleverd

“OVO en via OVO Join For Water financieel ondersteunen, is en blijft belangrijk voor ons”, vertelt Gerlinde Lauwers, “maar bij Renotec willen we meer doen. We willen mensen echt betrekken bij projecten, op verschillende manieren. Daarom gingen twee van onze medewerkers, Gilles Neerinckx en Jens Nuyens, op inleefreis. Ze bezochten in Oeganda projecten van Join For Water.”

“De projecten die we bezochten, zaten in verschillende fases. Terwijl voor het ene project de voorstudies nog liepen, was een ander project volop in uitvoering. Nog een ander project was dan weer opgeleverd. Zo kregen we een mooie inkijk op de manier van werken van Join For Water en zijn lokale partners”, vertelt Gilles Neerinckx.
 

Metamorfose van een vissersdorp

“We bezochten onder meer een vissersdorp aan Lake George”, pikt Jens Nuyens in, “Vroeger gebeurde hier echt alles aan de waterkant. De vissers kuisten er de gevangen vis en gooiden het afval in het meer, dat werd door heel het dorp gebruikt als toilet, de dorpsbewoners wasten er zich, het vee kwam er drinken, … Je kan je je voorstellen hoe het er met de hygiëne was gesteld.”

Vandaag ziet het dorp er helemaal anders uit. “Er is nu een aanlegsteiger waar de vis wordt gekuist, het afval wordt niet langer in het meer gesmeten. Verder zijn er toiletten in het dorp en de drinkplaats voor de dieren ligt enkele honderden meter van het meer verwijderd. Een pomp op zonne-energie pompt het water naar de drinkplaats. De oever is uitgegroeid tot een sociale ontmoetingsplaats. Het zijn stuk voor stuk kleine maatregelen, maar ze hebben een grote impact op mens, dier en milieu”, beschrijft Jens.

 “Kleine maatregelen hebben een grote impact op mens, dier en milieu.”

 


Sterk engagement van bedrijf en medewerkers

Wat was nu het doel van de inleefreis? “Op termijn willen we graag onze kennis en onze toepassingen delen met de lokale bevolking. We willen gemeenschappen kansen geven, ze mee laten bouwen aan waterprojecten zodat ze nadien zelf kunnen instaan voor het onderhoud. Verder willen we een beroep doen op lokale leveranciers. Tijdens de inleefreis konden Gilles en Jens met hun eigen ogen zien wat de lokale noden zijn en op welke partners uit het netwerk van Join For Water ons mogelijk kunnen steunen”, legt Gerlinde Lauwers uit.

Om de inleefreis mogelijk te maken en de betrokkenheid van de medewerkers te vergroten, organiseerde Renotec verschillende activiteiten, gaande van een betalende fitnessactie tot de verkoop van gezonde maaltijden. “De maaltijden en de ingrediënten kwamen van leveranciers uit de buurt van ons bedrijf, die vaak verbonden zijn met een goed doel. We engageren ons ook onder de eigen kerktoren”, glimlacht Gerlinde.
 

Trouwe, structurele partner van OVO

“Onder de bezieling van onze toenmalige CEO verbond Renotec zich meer dan tien jaar geleden als partner aan Ondernemers voor Ondernemers. We zijn ondertussen een trouwe, structurele partner, mogen we wel zeggen. En dat willen we nog lang blijven”, zegt Gerlinde Lauwers.

Ondertussen ondersteunt Renotec ook het OVO Acceleration Fund. “Via dit fonds geven we Afrikaanse ondernemers een duwtje in de rug. Met een duurzaam businessplan is het immers mogelijk om de opbrengst terug te investeren in de lokale economie zodat op lange termijn geen steun meer nodig is. Voor ons is deze manier van investeren veel duurzamer dan een eenmalige ondersteuning.”


Tekst: Carl Van Kerkhoven