Donateur Freddy getuigt: “Eerst word ik verliefd op een businessplan”

“Met een lening van 20.000 euro geef je duizenden families een beter leven in Afrika”

“Sinds vijf jaar geef ik rechtstreeks leningen aan ondernemende mensen in het Zuiden,” vertelt Freddy De Mulder. Hij was tot 2008 CEO van Opel Antwerpen en later leidde hij de verkoopoperaties van General Motors in 25 Europese landen. “Met een investering van 20.000 euro kan je aan duizenden mensen een beter leven geven en hun toekomst verzekeren."


Zakelijk verhaal

Neem nu mijn eerste lening aan een ondernemer in Haïti. Via de ngo Codeart kwam ik te weten dat er nood was aan professionele machines om suikerriet tot sap te vermalen. De suikerrietboeren werkten er met aftandse houten persmachines, met een lage opbrengst. Ondernemer en ervaren technicus Meles Augustin wilde een handel in machines opzetten en ze nadien onderhouden en van wisselstukken voorzien. En dat is het sterke aan zijn zakelijk verhaal. Hij genereert een aanhoudende inkomstenstroom waarmee hij de lening kan terugbetalen en zijn handel kan uitbouwen. En de machines blijven in perfecte staat.


Continuïteit

Denk aan de waterputten in Afrika die er na enige tijd vaak werkloos bijstaan omdat ze niet worden onderhouden. In dit ondernemersverhaal zorg je voor continuïteit.” Freddy gaf de man een lening van 25.000 euro tegen een rente van 5 procent.  Meles kon er tien machines mee aankopen en verkocht ze aan enkele grote boeren, die de machines verhuren aan honderden kleine suikerrietboeren. Hun opbrengst is nu veel groter. Daardoor kunnen de kinderen naar school gaan en kunnen de boeren in de winkels van het dorp allerlei dingen kopen. Kortom, de economie begint er lokaal beter te draaien en duizenden mensen worden er beter van. Eigenlijk is de indirecte impact van mijn investering nog veel groter dan de directe impact op de boeren.” Intussen werd de lening in schijven terugbetaald.

Tastbare impact

“Nadat ik met werken was gestopt, wilde de ondernemersgeest in mij een goed doel met tastbare impact ondersteunen. Via Ondernemers voor Ondernemers, een vzw die zonder overheidssubsidies werkt, kon ik meehelpen aan het uit de grond stampen van hun B2B-pijler. Die maakt het mogelijk om rechtstreeks te investeren in het Zuiden. Omdat ik er zo sterk in geloofde, wilde ik ook zelf een ondernemer in het Zuiden helpen. Ik koos mijn eerste project en kreeg de microbe te pakken. Later stapte ik in nog vijf projecten. Telkens opnieuw word ik verliefd op het businessplan.”

Strenge beoordeling

Freddy De Mulder gaf met enkele vrienden ook een lening aan een “fantastische dame” uit Uganda. “Ze doctoreerde aan de universiteit van Gent in kwaliteitscontrole van voeding. Haar thesis ging over sapjes maken van bananen, een project dat ze zelf had opgestart. Nu heeft ze het grootschaliger aangepakt in haar thuisland. En met succes!” Freddy De Mulder screent bij Ondernemers voor Ondernemers mee de business-projecten voor kandidaat investeerders. “Het is voor lokale ondernemers niet zo eenvoudig om een businessplan van tientallen bladzijden uit te werken. We helpen hen daarbij om hun eigen mogelijkheden te kunnen inschatten. Soms duurt het maanden vooraleer zo’n plan, na veel over en weer geschrijf, echt vorm krijgt."

“Met een lening van 20.000 euro geef je duizenden families een beter leven in Afrika”
Freddy De Mulder, voormalig CEO bij General Motors/Opel en bestuurslid van Febiac en Agoria

En dan start de zoektocht naar financiers. "Die is niet zo gemakkelijk. Mensen vrezen vaak het risico dat eraan kleeft, maar dat valt erg mee. Bij mij is het alleszins nog nooit mislukt. Dat komt omdat de projecten door een heel competent team streng worden beoordeeld en nadien ook opgevolgd. 100 procent garantie geven we natuurlijk niet, maar de kans is bijzonder groot dat je lokaal een grote impact kan genereren, met blijvend effect! Bovendien kunnen niet alleen individuele personen zo’n lening verstrekken, dit kan ook in clubverband. Zo heeft bijvoorbeeld Rotary Beveren de voorbije jaren met succes 2 leningen verstrekt.”

Ondernemerschap is de sleutel

Een ander argument dat Freddy geregeld hoort van mogelijke investeerders is dat ze het allemaal te complex vinden. Het leven hier is al zo druk, waarom zouden ze zich nog bezig houden met de opvolging van een project in het Zuiden? “Daarom ook starten we dit jaar met een rollend fonds, dat wordt gespijsd met giften. Ondernemers uit het Zuiden kunnen leningen krijgen uit dat fonds, en betalen ook terug aan het fonds, zodat we later weer nieuwe leningen kunnen verstrekken. Een combinatie van een lening uit het fonds en van een rechtstreeks investeerder kan ook. Op die manier wordt het risico gespreid”, vertelt Freddy De Mulder. En hij voegt eraan toe: “Duurzame economische ontwikkeling is de enige manier om het Zuiden naar een hoger niveau te tillen. In plaats van hier en daar wat giften te doen, heb je veel meer resultaat als je ondernemerschap kan aanzwengelen. En dat is precies waarin Ondernemers voor Ondernemers een uitstekende partner is. Neem contact met me en ik vertel je hoe het werkt en hoeveel vreugde je eruit kan halen.”

Tekst door Véronique Goossens

Bent u zelf ook geïnspireerd en wil u net zoals Freddy De Mulder investeren in een gelijkaardig project? Meer info bij freddy.de.mulder@ondernemersvoorondernemers.be