DESEC-OO produceert duurzame houtskool met plantaardig afval

In 2020 richtte Filip Maenhout, een Belg die al jaren in Kameroen woont, DESEC-OO op. Kort voor ‘Development Social Enterprise Cameroon - Organic Output’. Een mondvol, maar het opzet is duidelijk: ecologische houtskool produceren op basis van organisch afval.
 

Twee vliegen in een klap

Het idee om biochar te produceren groeide al even bij Filip. “Brandhout en houtskool zijn de belangrijkste energiebronnen voor gezinnen in het noorden van Kameroen. Maar beide worden steeds duurder en minder toegankelijk – en dat in combinatie met een steeds grotere vraag. Zelfs in die mate dat gezinnen geen brandhout en houtskool meer kunnen betalen.”

Daarnaast speelt ook de ecologische factor een rol. “De hoge prijzen van brandhout en houtskool werken de illegale houtkap in de hand. Voor biochar hoeven geen bomen gerooid te worden. En wanneer gezinnen koken met biochar, komt er geen CO2 vrij. De combinatie van duurzaamheid en de lagere prijs zorgen ervoor dat er een hoge vraag is naar biochar bij gezinnen.”
 

Sociaal aspect is deel van DNA

Filip koos doelbewust om kwetsbare jongeren en gezinnen te betrekken bij DESEC-OO. “Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in plattelandslandsontwikkeling – en de armoede daar raakt me nog altijd. Maar tegelijk zie ik ook het potentieel en de behoeften van de mensen. Het was dan ook een evidentie om van DESEC-OO ook een sociaal project te maken. Het is deel van ons DNA.”

Via de SusTech4Africa-competitie kwam Filip in contact met OVO. “Een fantastische ervaring. Niet alleen kregen we een lening van 10.000 euro om de aankoop van een eerste oven en onze basisuitrusting te helpen financieren. We konden ook rekenen op technische ondersteuning: van coachingsessies via videoconferentie over pitchen tot strategisch advies over ons businessplan. We zijn OVO dan ook oprecht dankbaar voor hun harde werk en toewijding.”
 

Ambitieuze toekomstdromen

Vragen we naar de ambities van Filip en zijn team, dan klinken ze vastberaden. “De komende jaren willen meer dan 50% van het marktaandeel veroveren op de houtenergiesector, en dat in de drie noordelijke regio’s van Kameroen. We willen marktleider worden én blijven. Met OVO hebben we alvast een partner gevonden die die ambitie mee kan realiseren.”

De productie van biochar in 4 stappen
  1. Het plantaardig afval - twijgen en boomschors, bladeren en maïskolven, zaagsel, houtsnippers, stro, huishoudelijk afval … - wordt verzameld. Vervolgens wordt het gesorteerd en in de zon gedroogd tot de vochtigheid lager ligt dan 5%.
  2. De behandelde biomassa wordt in capsules en daarna in een oven van een gasfornuis geplaatst. Doordat de biosmassa wordt blootgesteld aan extreme hitte in een zuurstofarme plek, carboniseert het tot houtskool.
  3. Nadat de biochar is afgekoeld, wordt het vermaken en gemengd met water en bindmiddelen zoals zetmeel tot een pasta. Op die manier verkrijg je een betere samenstelling van houtskool.
  4. Tot slot wordt de pasta geperst tot houtskoolbriketten of pellets, gewogen en verpakt.