Deploy Resources wint vierde SusTech4Africa in Oeganda

Eind november trok OVO opnieuw met een groep vrijwilligers naar Kampala voor SusTech4Uganda. Dat is de – ondertussen vierde – Oegandese editie van Sustainable Technology for Africa. Na een geslaagde Inspiration Tour en succesvol boostcamp kwam Deploy Resources als meest beloftevolle onderneming uit de bus.

Inspiration Tour als smaakmaker

Het programma begon met een tweedaagse Inspiration Tour langs vorige en huidige SusTech4Africa-ondernemingen: Rena Beverages, Akatale Fresh, Clinic Master, TrautBuck Energy, Imani Academies en Technology for Tomorrow.

De OVO- vrijwilligers en de studenten van de Thomas More Hogeschool kregen er de kans om de ondernemers te ontmoeten en zich door hen te laten inspireren. “Het is geweldig om te zien hoe veerkrachtig en adaptief Oegandese ondernemers zijn, ondanks de economische uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd", getuigt Arnaud Dierickx, één van de aanwezige OVO-coaches.

Boostcamp met nieuwe projecten

Na de Inspiration Tour volgde het boostcamp, een driedaags pitch- en netwerkevenement in de Oegandese hoofdstad Kampala. Elf geselecteerde Oegandese ondernemers nam deel aan verschillende workshops om hun start-up verder te ontwikkelen. Daarbij kregen ze ondersteuning van Oegandese en Belgische coaches, studenten en experts.

“De dynamiek tussen de verschillende ondernemingen, coaches en studenten is altijd verfrissend”, aldus OVO-vrijwilliger Thierry Deflandre. “Ook als vrijwilliger laat ik mij elke keer opnieuw inspireren door de samenwerking met Afrikaanse ondernemers, die een positieve impact hebben op het continent.”

Deploy Resources wint SusTech4Uganda 2021

De laatste dag van het boostcamp werd volgens traditie afgesloten met een pitch. Elke start-up stelt zich voor aan een onafhankelijke jury, die er vervolgens de drie meest beloftevolle concepten uitpikt.

Deploy Resources Limited, een bedrijf dat milieuvriendelijke producten maakt via de recyclage van bijproducten, kaapte de hoofdprijs weg. De start-up krijgt een sociale lening en verregaande ondersteuning van OVO. Het zilver was voor Ecoplastile, een sociale onderneming die met behulp van technologie de plasticvervuiling in steden aanpakt en de toegang tot betaalbare huisvesting stimuleert. MedX International eindigde als derde. Het bedrijf ontwikkelde een end-to-end laboratoriuminformatiesysteem om de kwaliteit van medische tests te verbeteren en de doorlooptijd te verkorten.

Ook de overige 8 Oegandese ondernemers krijgen verdere coaching. Eenmaal ze matuur genoeg zijn, maken ze kans op een sociale lening in de toekomst.

SusTech4Uganda Sponsors

Het SusTech4Africa-programma helpt start-ups, scale-ups, en ondernemers met Afrikaanse roots om hun project uit te werken tot een volwaardig businessplan. De SusTech4Uganda 2021-editie werd mogelijk gemaakt door onze SusTech4Africa-sponsors: Enabel, Vandersanden, Umicore, De Belgische ambassade in Oeganda en de Vlaamse regering.