Coronacrisis zet onderwijs op de helling voor miljoenen meisjes

Het sluiten van scholen als gevolg van de coronacrisis hield wereldwijd ongeveer 91% van de leerlingen van de schoolbanken, waaronder 743 miljoen meisjes. Met een petitie vraagt de ngo VIA Don Bosco aandacht voor de toegang tot onderwijs voor meisjes.

Van de kinderen die de voorbije maanden niet naar school konden, leeft de meerderheid in de armste landen. Daar is naar school gaan sowieso geen evidentie. Experts vrezen dat het aantal kinderen dat vroegtijdig stopt met school sterk zal stijgen door de economische gevolgen van de crisis. Doordat families vaak niet konden terugvallen op compensatiemaatregelen, zijn sommigen in extreme armoede terechtgekomen.

Heel wat kinderen dagen bij het heropenen van de scholen niet meer op, omdat families het schoolgeld niet meer kunnen betalen of omdat kinderen geld moeten verdienen om de familie te kunnen voeden. Onderzoek toont aan dat kwetsbare kinderen die moeten thuisblijven vaker het slachtoffer worden van uitbuiting en vatbaarder zijn voor rekrutering door gewelddadige bendes.


Meisjes zijn het grootste slachtoffer

Uit ervaring met onder meer de ebola-epidemie in Afrika weten ngo’s dat meisjes in tijden van crisis extra kwetsbaar zijn. Ze moeten vaker de schoolbanken verlaten om te zorgen voor oude of zieke familieleden, of voor broertjes of zusjes die ook niet naar school kunnen. Of ze worden belast met huishoudelijke taken wanneer de ouders uit huis zijn om geld te verdienen.

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben op die manier reeds bestaande ongelijkheden uitvergroot. Meisjes lopen leerachterstand op en gezinnen in moeilijkheden leggen de kosten en baten van onderwijs voor hun dochters opnieuw in de weegschaal. Miljoenen meisjes riskeren nooit meer naar school terug te keren waardoor ze een groter risico lopen op uitbuiting, kinderarbeid en seksueel geweld.


Help kansarme jongeren op de schoolbanken te houden

Zonder dringende actie riskeert deze gezondheidscrisis een kinderrechtencrisis te worden. Daarom roept VIA Don Bosco de toekomstige regering en minister van ontwikkelingssamenwerking om niet te besparen op ontwikkelingssamenwerking. Om die oproep kracht bij te zetten, lanceert de ngo een online petitie.

VIA Don Bosco is een erkende Belgische ngo die onderwijs en tewerkstelling voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika steunt. Ook OVO werkt samen met de organisatie en zet graag drie projecten in de kijker: Steun de onderwijskansen van jongeren en teken de petitie en/of doneer aan een van de drie projecten.

Tekst: VIA Don Bosco
 
VIA Don Bosco vraagt om niet te besparen op ontwikkelingssamenwerking. (beeld: VIA Don Bosco)