Betaling voor ecosysteem-diensten: heerlijke koffie, beschermde natuur

Ngo Rikolto en Indonesische boeren slaan twee vliegen in een klap

Landbouw is van levensbelang in de Indonesische regio Merangin: 45% van de bevolking haalt er haar inkomen uit. Maar de landbouw bedreigt de unieke biodiversiteit in de streek. De ngo Rikolto introduceerde daarop betalingsmodellen voor ecosysteemdiensten: passen koffieboeren duurzame landbouwpraktijken toe, dan krijgen ze een beloning.

De weelderige wouden van het Kerinci Seblat National Park in Jambi staan garant voor een rijke biodiversiteit en herbergen een aantal iconische soorten, zoals de Sumatraanse neushoorn. Om dat ecosysteem te beschermen, is samenwerken met de lokale landbouwers essentieel.


Duurzame methode, kwalitatieve koffie


In de eerste plaats leert Rikolto de plaatselijke koffieboeren op een duurzame manier koffie te telen. "Vroeger teelde en verkocht ik mijn koffie met weinig kennis van zaken”, vertelt Triyono, een lokale teler. “Ik verbouwde koffie uit gewoonte: de meeste boeren in mijn regio telen koffie. Nadat ik medewerkers van Rikolto ontmoette op een beurs, stapte ik in een samenwerking met de ngo en andere koffieboeren. Uiteindelijk richtten we de coöperatie Barokah op.”

Rikolto introduceerde betere en duurzame landbouwtechnieken bij de landbouwers. Daardoor verhoogde de kwaliteit van de koffie. Via opleidingen en netwerkmomenten kwamen Triyono en zijn collega’s in contact met andere stakeholders in de koffieketen. Een cruciale schakel daarbij zijn kopers die bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor duurzaam geproduceerde kwaliteitskoffie.
 

Ecosysteem beschermen


Door die inspanning kaapte de koffie van Barokah al verschillende prestigieuze prijzen weg. “Daardoor kwam onze koffie in de schijnwerpers te staan”, zegt Triyono. “Vandaag staan we bekend voor uitstekende koffie, potentiële kopers staan in rijen voor ons kantoor te wachten.”
 


De koffietelers krijgen niet alleen een eerlijke prijs voor hun bonen, maar helpen ook het plaatselijke ecosysteem in stand houden. “Plots ontdekten we nesten van eerder verdwenen vogelsoorten in de koffieplantages. Onze inspanningen om duurzaam koffie te verbouwen werpen dus zeker en vast vruchten af. Met de coöperatie willen we onze manier van werken verder promoten bij boeren in de regio.”
 

Twee vliegen in een klap


Het ‘betaling voor ecosysteem-diensten’-programma sluit naadloos aan bij die doelstelling. Boeren of bewoners van wouden die bijdragen aan de bescherming van waardevolle ecosystemen, krijgen een vergoeding. Dat is niet noodzakelijk geld: ook ondersteuning op vlak van beheer, steun door de overheid of een hogere verkoopprijs voor duurzame koffie behoren tot de opties. Op die manier ontstaat er een partnermodel dat tegelijk duurzaam is én economisch voordeel oplevert voor de bevolking die het ecosysteem helpen beschermen.

Wil u het ‘betaling voor ecosysteem-diensten’-programma van Rikolto steunen? Doneer een bedrag en zorg voor een duurzame impact.
 
(Foto's: Rikolto)