BAG Innovation wint eerste SusTech4Africa in Rwanda

De drie winnende projecten van de eerste Sustech4Africa event in Kigali: CropTech, NETOT Lab en BAG Innovation (foto Saleh Salex)
De start-up BAG Innovation is de winnaar geworden van het eerste ‘Sustainable Technology for Africa’ event in de Rwandese hoofdstad Kigali. Elf projecten en ondernemers namen deel aan deze tweede internationale editie van Ondernemers voor Ondernemers. 
 
BAG Innovation is dus de hoofdlaureaat. Het heeft een digitaal platform uitgewerkt dat de link legt tussen studenten en bedrijven. Het telt vandaag 6.000 studentenleden en 115 kmo’s. Over twee jaar mikt het op 200.000 studenten en een duizendtal bedrijven. “BAG Innovation heeft veel potentieel en biedt een duidelijke oplossing voor de werkloosheid,” vertelt OVO-bestuurslid Jan Flamend die voorzitter was van de jury. Die oordeelde op de criteria duurzaamheid, innovatie, ecologische impact, werkgelegenheid, business & marketing potentieel en de kwaliteit van de pitch. 
 
Tweede laureaat werd NETOT LAB dat een slim gasmeterproject heeft uitgedokterd waarbij gezinnen kunnen natrekken wanneer hun gasrecipiënt bijna leeg is. Het maakt daarbij gebruik van Internet of Things (IoT). En de derde winnaar is CROP Tech dat een met zonne-energie aangedreven droogsysteem heeft ontwikkeld voor maïsboeren. OVO gaat de komende zes maanden met deze drie bedrijven verder aan de slag. Zij kunnen een sociale lening krijgen tot 50.000 euro. 
 
“Het was een geslaagde editie. Alle projecteigenaars hebben hun uiterste best gedaan. Het kan dus best dat we ook meer starters van dit event meenemen in ons investeringsplan,” aldus nog Jan Flamend. SusTech4Africa werd voor de tweede keer in Africa georganiseerd in samenwerking met VITO, Thomas More en Chancen International. In april volgend jaar vindt Sustainable Technology for Africa voor het eerst plaats in de Senegalese hoofstad Dakar. 

Ontdek alle deelnemende projecten in een notendop.