Akaboxi wint tweede editie SusTech4Africa

Lokale boeren kunnen spaargeld digitaal beheren

Akaboxi, dat kleine landbouwgemeenschappen een digitaal systeem aanreikt voor financiële inclusie, wint de eerste Sustainable Technology for Africa award in Oeganda. Daarmee opent Ondernemers voor Ondernemers (OVO) de toegang tot ruimere kennisoverdracht en een sociale lening.

De finale vond plaats na een driedaagse OVO-coachingsessie waar 7 Oegandese ondernemers en start-ups aan deelnamen. De jury besloot om de eerste prijs toe te kennen aan Akaboxi. De award werd in Kampala overhandigd door de Belgische ambassadeur Hugo Verbist.

Toegang tot kredieten

Akaboxi werd begin 2018 opgericht en heeft een concept uitgedokterd zodat lokale boeren samen hun spaargeld kunnen beheren en monitoren. Dankzij een digitaal toestel kunnen ze het bedrag op een veilige manier op een bankrekening plaatsen en krijgen ze toegang tot kleine kredieten. Het concept vervangt de rudimentaire manier om het geld in kisten thuis te bewaren. Akaboxi rekent daarvoor een maandelijkse vergoeding aan.

Frans Verschelden die voor OVO Akaboxi begeleidde is terecht trots: “De twee oprichters, Joshua en Sarah hebben met hun dienstverlening vandaag al een positieve invloed op het leven van 150 boerenfamilies. Hun droom is om dit uit te breiden tot 3.000 boerengezinnen in 100 gemeenschappen.” 

Akaboxi sleepte de hoofdprijs in de wacht. (Foto's: Elvis Ssemgoverere)

Runner-ups


De tweede prijs ging naar SolarPipo dat de uitrol van hernieuwbare energie wil vergemakkelijken met een intelligente data-oplossing. SolarPipo verbindt kleine ondernemingen in off-gridgebieden digitaal met energieleveranciers met de meest optimale oplossingen.

Ejijem dat derde eindigde, pakt dan weer uit met heerlijke fruitkoekjes waarmee het vooral op het hoger segment richt. Om duurzaamheid te garanderen worden lokale boeren opgeleid en uitgerust met zonnedrogers om het fruit te drogen. Deze droegers worden gemaakt van lokaal beschikbare materialen.

Geslaagde editie

OVO-general manager Bjorn Macauter vond deze editie van Sustainable Technology for Africa in Oeganda alvast bijzonder geslaagd en benadrukt dat wellicht ook meerdere kandidaten verder opgevolgd zullen worden door Ondernemers voor Ondernemers.

Ook deze editie van SusTech4Africa werd georganiseerd in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Thomas More hogeschool. Tevens konden we rekenen op de steun van de Vlaamse overheid, Close the Gap, de Belgische ambassade in Oeganda, Barefoot Law en Makarere University Business School. 

Ondernemers voor Ondernemers zal voor de sociale leningen beroep doen op het OVO Acceleration Fund.