VIA Don Bosco en OVO helpen oud-leerlingen in Afrika in het ondernemerschap

Gepubliceerd: 03/01/2023

Eind januari trok Tony Cnudde van de ngo VIA Don Bosco naar Cotonou, de grootste stad van Benin, om het ‘boostcamp’ van het OVO-programma SusTech4Africa bij te wonen. Met dit interculturele programma wil OVO duurzaam ondernemerschap in Afrika ondersteunen en promoveren. Twee oud-studenten van de partnerschool van VIA Don Bosco in Cotonou namen delen met hun bedrijf ‘Esprit Lumière’.

 

SusTech4Africa helpt beginnende ondernemers met Afrikaanse roots om hun bedrijfsplannen te optimaliseren en te verduurzamen. Na een grondige selectie werden 14 ondernemers uitgenodigd om deel te nemen aan een meerdaagse ‘boostcamp’ onder begeleiding van Belgische en Afrikaanse experten. De deelnemers werden ondergedompeld in de materie van bedrijfsvoering, marketing, het business model canvas, ondernemen volgens de SDG’s en nog veel meer.

 

Na de diepgaande training werden de bedrijven beoordeeld door een externe jury. De beste ondernemers maakten kans op een sociale lening en mochten tijdens een volgend traject verder werken aan het succes van hun bedrijf met intensieve coaching op afstand.

Oud-studenten VIA Don Bosco Joshua en Dieudonné door naar het volgende traject

Joshua en Dieudonné zijn twee oud-studenten van de partnerschool van VIA Don Bosco in Cotonou. De Belgische ngo werkt samen met verschillende scholen in Afrika en Zuid-Amerika om het recht op kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen te ondersteunen. De twee jongens namen enthousiast deel aan het boostcamp en werden door de jury gekozen voor het volgende traject. Samen richtten ze het bedrijf ‘Esprit Lumière’ op door kleine meubelen en staande lampen te vervaardigen. Via het programma SusTech4Africa willen ze het bedrijf nu laten doorgroeien van de informele tot de formele economie.

 

De jongens bewezen al snel dat ze veel talent hebben, maar toch misten ze de nodige ervaring om te beginnen aan het volgende traject. Daarom besloot VIA Don Bosco om hen nog twaalf maanden extra voor te bereiden met een aanvullende opleiding van GED Sud Bénin. Ze financieren dit zelf, samen met een grote bijdrage van Jean Patrick Holvoet van het Belgische bedrijf Sentinalco.

 

Binnenkort loopt de opleiding van GED Sud Bénin af en kunnen Joshua en Dieudonné aan het volgende traject beginnen. Ze zullen met hun bedrijf heel wat uitdagingen moeten overwinnen, want de economische situatie in Benin is niet makkelijk. Maar de twee jongens hebben zeker voldoende ambitie om te slagen. Lukt het niet met dit bedrijf, dan hebben ze alvast een mooie basis voor een andere, succesvolle carrière in het ondernemerschap.

 

Auteur: Tony Cnudde van de ngo VIA Don Bosco

News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024
OVO impact in 2023
OVO Nieuws
OVO impact in 2023
24/01/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.