OVO landt in Benin: “De marge voor impact is hier groot”

Gepubliceerd: 28/03/2022

Benin is – naast Oeganda, Rwanda en Senegal – het vierde focusland voor OVO. Waarom de keuze voor Benin?

Freddy: “Het voldoet aan de voorwaarden die we bij OVO hanteren: een relatief goed bestuur van het land, de aanwezigheid van partners (in dit geval de ngo’s Louvain Cooperation, Join for Water en Via Don Bosco) en organisaties als Enabel (het Belgisch Ontwikkelingsagentschap). Ook goede connecties met lokale partners die beginnende ondernemers steunen, spelen een rol.”
 

Het heeft weinig zin om Afrika als een gelijk gebied te bekijken: elk land vraagt een andere aanpak”
 

Hoe waardevol is de ervaring van OVO in andere landen voor de initiatieven in Benin?

Freddy: “Ervaring in andere Afrikaanse landen is een voordeel, maar ook niet meer dan dat. Het heeft weinig zin om Afrika als een redelijk gelijk gebied te bekijken. Elk land heeft een specifiek kader – zeker in Afrika – en vraagt dus een eigen aanpak.”

 

Recycling gemengd met leergierigheid

Aan het boostcamp namen 12 bedrijven deel. Wat springt er in het oog?

Freddy: “Het valt op dat in Benin veel aandacht is voor recycling en duurzaamheid. Vooral in de landbouwsector. Veel van de voorgestelde projecten waren hierop gebaseerd. Tegelijk is het geen verrassing: terwijl Afrikaanse landen niet verantwoordelijk zijn voor de mondiale problematiek van klimaatopwarming, zijn ze er wel het grootste slachtoffer van.”

“Daarnaast toonden alle deelnemers ontzettend veel motivatie, transparantie, ondernemerschap en leergierigheid. De ngo’s en Enabel leveren er uitstekend werk, al merken we de hoge nood aan ondersteuning op het vlak van ondernemerschap, coaching en financiering.”
 

Elke team krijgt een Belgische en een lokale coach die elkaar aanvullen en versterken.”
 

Elk team kreeg twee coaches toegewezen, één uit België en een lokale coach uit Benin. Vanwaar die keuze?

Freddy: “De lokale coaches kennen de lokale markt en zijn volledig op de hoogte van de plaatselijke procedures en aanpak. De Belgische coaches hebben dan weer ervaring op het vlak van business en financiële planning. Daarnaast coachten ze eerder al Afrikaanse ondernemers en kennen ze OVO-criteria door en door. Beide coaches vullen elkaar aan.”

“Maar de projecten worden tijdens het boostcamp ook door andere mensen ondersteund. Twee professoren van het Brusselse ICHEC gaven een intro in Master of Business Administration, de mensen van de ngo's en Enabel zijn ter plaatse, vertegenwoordigers van lokale banken en mogelijke lokale financiers komen kennismaken. De omkadering is dus best indrukwekkend.”

Financiering geen must

De komende zes maanden volgt er online one-on-one coaching. Hoe gaat dat in zijn werk?

Freddy: “De komende maanden coachen en screenen we de projecten. We proberen na zes maanden de evaluatie en mogelijke financiering van de projecten af te ronden, maar het is geen harde deadline.”
 

Een project hoeft niet per sé op een financiering uit te draaien. Misschien heeft een onderneming helemaal geen lening nodig.”
 

Hoe wordt geoordeeld of een bedrijf investeringsklaar is?

Freddy: “De beoordeling gebeurt objectief, op basis van het dossier. Het business en financieel plan moeten bewijzen dat de ondernemer de lening kan terugbetalen. Daarnaast toetsen we de maatschappelijke impact aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. En de coaches stellen een verslag op, dat ze samen bespreken met de OVO-landencoördinator. Pas als die inschatting positief is, wordt het project voorgesteld aan investeringscomité van OVO.”

“Maar een project hoeft niet per sé op een financiering uit te draaien. Misschien blijkt uit de coaching dat – mits een andere aanpak – er geen nood is aan lening. Of dat een project te prematuur is. Ook in die gevallen is het hele proces van preselectie, boostcamp en verschillende maanden coaching van ongelooflijke waarde.”

 

Komt er een vervolg in Benin?

Freddy: “Jazeker. De OVO-landencoördinator en onze lokale vertegenwoordiger blijven de komende maanden en jaren in contact met de verschillende goedgekeurde projecten. Daarnaast blijven ze op de uitkijk naar nieuwe projecten. Tot slot wordt er een Benin OVO Business Club opgericht. In de toekomst vinden er dus zeker nog lokale OVO-events plaats in Benin.”

Vox Dream
Inspirerende getuigenissen
Vox Dream
19/04/2024
News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.