"Met de nieuwe structuur kan OVO zijn impact in Afrika nog vergroten"

Gepubliceerd: 10/04/2022

Om de lokale impact van OVO te vergroten, komen we met een nieuwe organisatiestructuur in Oost-Afrika. “OVO bewijst dat sterke lokale teams opbouwen geen utopie is”, stelt coördinator Brian Mangeni.

Brian Mangeni, hoofd van partnerorganisatie Einstein Rising, is zelf verbaasd hoe snel het allemaal is gelopen. “Amper een jaar geleden leerden we OVO kennen, omdat we toen samen de Kampala Impact Day hebben georganiseerd. Dat smaakte naar meer. Pas in het najaar was ik voor het eerst zelf in België om OVO en de vrijwilligers en partner-ngo’s beter te leren kennen. Een paar maanden later zijn we er al in geslaagd om een lokale organisatie met een sterk team uit te bouwen.”

 

Mangeni zelf coördineert voortaan alle activiteiten van OVO in Oost-Afrika. Voor elk land waar OVO aanwezig is in de regio, is ook een eigen coördinator aangesteld. Die moet de verdere uitrol organiseren van de lokale structuur met telkens onder meer een OVO Business Club en een OVO Volunteers Club.

“Wij zijn er om hier ter plaatse alles in goede banen te leiden”, vertelt Mangeni vanuit Kampala. De organisatie van SusTech4Africa bijvoorbeeld, het coaching programma van OVO om te investeren in veelbelovende groeibedrijven. Mangeni en zijn team zetten het event mee op en helpen het programma samen te stellen.

 

“Je hebt mensen ter plaatste nodig”, klinkt het. “Wij helpen ondernemers te vinden en volgen ze ook mee verder op. Belgische vrijwilligers kunnen een project wel goed coachen van op afstand, maar het blijft belangrijk dat er geregeld iemand bij de ondernemers langs gaat. Mochten er bijvoorbeeld toch problemen opduiken, kunnen we een investeringsdossier even op pauze zetten tot die problemen van de baan zijn.”

 

Ook om partnerschappen met lokale organisaties op te bouwen en te onderhouden zijn ‘boots on the ground’ een enorme meerwaarde, geeft Mangeni aan. “Zo kan je tenminste geregeld afspreken en contact houden.”

 

OVO Business Club

Bij het uittekenen van de nieuwe organisatiestructuur in Afrika dient Oeganda als model. Mangeni hielp er onder meer de eerste OVO Businessclub uit te bouwen. Die brengt alle ondernemers samen die het SusTech4Africa-programma hebben doorlopen. “We kijken in de eerste plaats naar de bedrijven die financiering hebben gekregen, maar ook de andere ondernemers zijn welkom”, legt Mangeni uit.

 

De club is er om ervaring en expertise uit te wisselen, maar ook samenwerkingen op te zetten. Het idee is dat er in de schoot van de club vruchtbare kruisbestuivingen tussen verschillende projecten kunnen ontstaan. Op die manier denkt Mangeni dat OVO zijn impact nog kan vergroten.

 

 

Mangeni – zelf een ervaren ondernemer - krijgt veel positieve feedback op het initiatief. “We zetten nu een programma op zodat startende ondernemers bepaalde IT-diensten of marketingtools met elkaar kunnen delen. Voorts willen we ook creatief zijn en niet elke maand dezelfde soort voordrachten organiseren. We willen bijvoorbeeld meer interessante bedrijfsbezoeken plannen.”

 

OVO Volunteer club

Naast de Business Club is Oeganda nu ook een OVO Volunteer Club rijker. Die verzamelt ervaren Oegandese ondernemers of expats die als vrijwilliger de groeibedrijven willen bijstaan. “Het ideale profiel is iemand die al minstens tien jaar onderneemt in Oeganda. Dat is de tijd die hier nodig is om de juiste ervaring op te doen. Ik kan er over meespreken”, lacht Mangeni.

 

De Oegandese vrijwilligers zullen samen met Belgische collega’s de projecten begeleiden en coachen. Mangeni: “Wat we vaststellen is dat er in de contacten tussen ondernemers hier en in Europa soms wat begrip van de context ontbreekt. Door ook lokale vrijwilligers in te schakelen beschikken we over teams met een ideale mix van Europese en lokale ervaring en kunnen we de deelnemers een rijkere ervaring geven.”

 

De OVO Volunteers Club is volgens Mangeni uniek in de regio. Al zal Rwanda er snel ook eentje krijgen. De vrijwilligers komen eenmaal per maand samen om ervaring uit te delen, dossiers te bespreken en suggesties te doen over verbeteringen. “In onze laatste meeting hadden we ook een gerenommeerd professor van de universiteit in Kampala te gast die kwam spreken over het verschil tussen coaching en mentoring. Zo willen we onze vrijwilligers meer over hun rol leren. Ze moeten coach zijn, geen mentor. Ze mogen niet alle taken van ondernemers die ze coachen overnemen.”

 

Structuur verder uitrollen

Het doel van Mangeni is een lokale vrijwilliger te vinden voor elk lid van de Business Club. En hij wil de nieuwe OVO-structuur uitrollen in de nieuwe partnerlanden in Oost-Afrika en zijn collega in West-Afrika helpen hetzelfde te doen. “Veel organisaties werken nog op de oude wijze. Ze sturen fondsen naar een project, maar eigenlijk hebben ze geen idee wat er dan mee gebeurt. OVO bewijst dat het kan om sterke lokale teams uit te bouwen.”

 

Voor Mangeni staat OVO ook model door zijn samenwerking met andere partners. Zelf blijft hij bijvoorbeeld aan het hoofd staan van Einstein Rising, een organisatie die jonge mensen met ambitie om te ondernemen helpt de eerste stappen te zetten. “De ondernemers die we opleiden, bereiden we voor op een traject bij OVO. Wij sturen onze beste kandidaten. Ze bouwen we samen een pijplijn aan projecten uit en versterken we elkaar.”

News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024
OVO impact in 2023
OVO Nieuws
OVO impact in 2023
24/01/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.