"Als succesvol ondernemer wil ik er mee voor zorgen dat de jeugd, waar ook in de wereld, kansen kan krijgen en grijpen, waardoor iedereen perspectief krijgt op vooruitgang en een beter leven. "
interview en artikel door Marc Van de Velde
interview en artikel door Marc Van de Velde
Dat gebeurde onder impuls van Kardinaal Laurent Monsengwo, een vriend van onze familie. Tijdens een gesprek wees hij ons op de problematiek van de straatkinderen in Kinshasa. Tien jaar geleden zijn we dan gestart met het eerste onthaalcentrum, met de hulp van Louvain Coopération een ngo-partner van OVO, in het centrum van de stad. Vandaag ondersteunen we al 4 tehuizen - verspreid over de hele hoofdstad – waar deze straatkinderen worden opgevangen. Het project heeft twee doelen: psychosociale ondersteuning bieden om het welzijn van die meestal erg getraumatiseerde kinderen te bevorderen en ook zorgen voor een opleiding en professionele integratie zodat ze zelf in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Ieder centrum heeft zijn eigen accenten, zo wordt er bijvoorbeeld in het laatst aangesloten centrum veel aandacht besteed aan de digitalisering waardoor de aansluiting op de arbeidsmarkt verbetert. De jaarlijkse steun gaat overigens niet alleen naar de kinderen en de jongeren, maar ook naar een gerichte opleiding van de begeleiders en de versterking van de families waarin de kinderen opnieuw geïntegreerd worden. Ondertussen hebben we ook een gelijkaardig opvangcentrum in Bukavu. Het project heeft ook een nieuwe naam gekregen: “Accompagnement psychosocial et socio-professionel des enfants et jeunes de la rue en RDC”. We zijn ervan overtuigd dat de actieve betrokkenheid van OVO in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de succesvolle verwezenlijking van de twee doelstellingen.
De uitdagingen waar Afrika voor staat, zijn goed omschreven in het boek ‘Afrika: een gedroomde toekomst’ van Loïc de Cannière. Om uit de armoedespiraal te geraken, moeten de mensen in Midden-Afrika aan jobs geraken. Door de bevolkingstoename in de komende 30 jaar zijn er miljoenen nieuwe jobs per jaar nodig. Dat is duizelingwekkend, maar dankzij goed ondernemerschap, goed opgeleide werkkrachten en de aanzienlijke rijkdom aan grondstoffen waarover Afrika beschikt, is er veel mogelijk. OVO kan hierin een belangrijke rol spelen. Zorgen voor een goede opleiding, het verstrekken van mini-leningen en het begeleiden van vele kleine bedrijfjes. Deze drie acties maken een enorm verschil.
OVO is een organisatie waar ik me als ondernemer echt thuis voel, geen ingewikkelde structuur, korte lijnen en een beperkte overhead.
Wat dit laatste betreft vind ik het super dat, als kernlid, 100% van je donatie wordt doorbetaald aan de geselecteerde projecten van partner-ngo’s.
Als bedrijfsleider gaat je aandacht in de eerste plaats naar het bedrijf waarvoor je verantwoordelijk bent en dat je tracht, jaar na jaar succesvol uit te bouwen. Maar in de globale wereld waarin we leven dient je betrokkenheid breder te zijn en moet je ook aandacht geven aan, noem het met een groot woord ‘globale sociale rechtvaardigheid’ in de ganse wereld.
Als bedrijfsleider is het ook je taak om mee te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de basisbehoeften: veiligheid, onderwijs, voedselzekerheid. Ik zeg wel degelijk toegang heeft. Ongelijkheid zal blijven bestaan, maar er is een verschil tussen ongelijkheid omwille van niet genomen kansen of omwille van gebrek aan kansen. Als succesvol ondernemer wil ik er mee voor zorgen dat de jeugd, waar ook in de wereld, kansen kan krijgen en grijpen, waardoor iedereen perspectief krijgt op vooruitgang en een beter leven.
NGO Louvain Cooperation en OVO geven Congolese straatkinderen een toekomst
In het gesprek met Mark Leysen lezen we dat hij 10 jaar geleden ‘Enfants des Rues’ heeft opgestart. Dit bewonderenswaardige initiatief begeleidt jaarlijks 1300 kinderen tussen 6 en 18 jaar in 4 opvangcentra in hoofdstad Kinshasa. Het project kwam overigens tot stand dankzij de samenwerking van OVO met de ngo Louvain Coopération. Mark Leysen: “Toen we aan OVO vertelden over onze plannen brachten zij ons in contact met Louvain Coopération die een voorstudie maakte over de noden en valkuilen van het project”. Vandaag kregen al meer dan 6000 kinderen de nodige basiszorgen in de verschillende opvangcentra. Alle partners zijn vastbesloten die project voort te zetten, de problematiek van straatkinderen is helaas nog niet verdwenen.