Coaching blijft belangrijk, ook na de financiering

Gepubliceerd: 25/05/2022

Na een intensieve coaching komt Walo Agri, een Senegalees landbouwbedrijf, in aanmerking voor een financiering. Maar ook na de (eventuele) toekenning van het krediet zal OVO de ondernemer blijven begeleiden.Walo Agri is een bedrijf dat in 2014 werd opgericht door ondernemer Baba Diallo. Hij beschikt over een terrein van 50 ha waar hij rijst verbouwt. Maar Baba wil meer. Nadat hij vaststelde dat de vraag naar groenten in zijn land sterk toeneemt, besloot hij om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. Daarom pacht hij nu een akker van 130 ha voor een periode van 10 jaar om er onder meer zoete aardappelen, tomaten en uien te verbouwen.

Enter OVO, bij monde van ‘leadscreener’ (lees: hoofdcoach voor dit project) Veron Nsunda. “We zijn nu bezig met de derde sessie van SusTech4Africa in Senegal. Walo Agri is een van de 10 veelbelovende scale-ups die we in 2021 geselecteerden. Specifiek heeft Baba Diallo contact opgenomen met OVO omdat hij op zoek is naar een krediet voor de aankoop van een Pivot-irrigatiesysteem, een enorme machine waarmee hij de productie van groenten behoorlijk kan opdrijven.”
 

Alles begint met het boostcamp

Het hoofddoel van OVO is beloftevolle Afrikaanse ondernemers een duwtje in de rug te geven via een krediet. Die financiering wordt niet zomaar toegekend. Er gaat een grondige selectieprocedure én intensieve begeleiding aan vooraf. In OVO-taal: het boostcamp, een soort mini-MBA.

 

Veron Nsunda: “Tijdens zo’n boostcamp stellen de ondernemers hun project voor en helpen de coaches hen een financieel en businessplan op te stellen. Ook geven we alle tools die ondernemers in staat stellen hun bedrijf nog beter te runnen. Na ongeveer zes maanden zijn alle ‘documenten’ dan klaar: het businessmodel, het businessplan en het financieel plan. Op basis daarvan schrijft de ‘lead screener’ dan zijn rapport waarin staat waarom een project al dan niet recht heeft op een financiering. In het geval van Walo Agri kan ik alleen maar positief zijn. Het bedrijf is leefbaar en er zijn voldoende waarborgen.”

 

Coaching na de financiering

De financiering van OVO bestaat uit twee delen: minimum de helft komt van business angels, de rest - met een minimum van 25% - uit de eigen middelen van OVO. De looptijd is 3 tot 5 jaar, de bedragen gaan van 5.000 tot 50.000 euro, de intrest bedraagt 7%.

Het is uiteraard de bedoeling dat de lening wordt terugbetaald. Daarom blijven de coaches van OVO (meestal zijn dat er drie) ook na de toekenning van het krediet het bedrijf actief bijstaan en dat tijdens de hele looptijd. In het begin is er bijna elke dag contact, na verloop van tijd wordt dat wekelijks, maandelijks en op het einde nog driemaandelijks. Ondernemer Baba Diallo is gewonnen voor een dergelijke begeleiding: “De coaching blijft heel belangrijk, want ze stelt de onderneming in staat haar businessmodel beter te omschrijven en het management te verbeteren, zowel op organisatorisch als financieel vlak. Als ondernemer doe je ook een beroep op de coaches om je knowhow op het vlak van bedrijfsbeheer te verbeteren.

SusTech4Africa Rwanda 2023
OVO events & reizen
SusTech4Africa Rwanda 2023
24/01/2023
VIA Don Bosco en OVO helpen oud-leerlingen in Afrika in het ondernemerschap
Inspirerende getuigenissen
VIA Don Bosco en OVO helpen oud-leerlingen in Afrika in het ondernemerschap
03/01/2023
Afrika en Europa hand in hand op het 7de OVO-congres
Afrika en Europa hand in hand op het 7de OVO-congres
08/12/2022

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.