Ambassade zet Oeganda (en OVO) in de kijker voor meer ondernemerschap

Gepubliceerd: 30/08/2022

Op donderdag 23 juni stond de Oegandese ambassade in het teken van ondernemerschap. Verschillende medewerkers, coaches en ondernemers van OVO deelden hun ervaring. En er werden ook nieuwe samenwerkingen gesmeed en bestaande partnerships versterkt.

 
Mirjam Blaak, de ambassadeur van Oeganda in België, trapte de avond op gang. Zij wees op de gouden kansen die Oeganda biedt voor ondernemers en investeerders: een jonge bevolking (50% is jonger dan 18 jaar), de grote ondernemerszin, een klimaat dat drie oogsten per jaar mogelijk maakt en veel beschikbare landbouwgrond.
 
“Oeganda is het meest ondernemende land ter wereld”, stelde ze. En met de hoogste ROI kan het zelfs de ‘broodmand van Afrika’ worden. Uiteraard zijn er ook uitdagingen. Het aantal beschikbare jobs ligt te laag, waardoor veel jongeren in het informele circuit belanden. Daarnaast is er een grote nood aan financiering en ‘management skills’. En laat dat nu net de missie van OVO zijn.
 
 

OVO is al aanwezig

 
Voorzitter Luc Bonte en algemeen directeur Björn Macauter deden de visie van OVO uit de doeken: lokaal ondernemerschap is een motor voor meer kansen. Daarom selecteert en begeleidt OVO ondernemers in Afrika. Zij krijgen coaching en sessies om hun businessmodel te optimaliseren en te verduurzamen – en uiteindelijk investeringsklaar te krijgen.
 
Met een sociale lening op maat kunnen de ondernemers vervolgens hun zakelijke ideeën tot volle bloei laten komen. De leningen gaan van 5000 tot 50.000 euro en vullen een leemte op. De bedragen die jonge ondernemers vragen zijn immers te groot voor een microfinanciering en te klein voor de commerciële banken.
 
De Afrikaanse ondernemingen krijgen ook na de toekenning van hun sociale lening verdere diepgaande begeleiding bij de opstart of verdere ontwikkeling van hun onderneming. Ook treden de projecten automatisch toe tot de OVO-ondernemersclub, waar kennisdeling en samenwerking centraal staan.

Van soja tot high tech

 Hugo Van de Voorde, een van de ruim 150 vrijwilligers van OVO, kwam getuigen over zijn ervaring als head coach van Soya Solutions Eastern Africa (SSEAL). De Oegandese onderneming verwerkt sojabonen voor voeding en zet daarbij programma’s op om de productiecapaciteit van kleine boeren te optimaliseren.
 Hugo Van de Voorde: “De werking liep goed, maar corona deed de motor serieus sputteren. Daarom stelden we samen een nieuw businessplan op. Vandaag is SSEAL klaar voor de volgende stap. We willen nieuwe soorten sojabonen introduceren die beter zijn aangepast aan het klimaat, goede landbouwpraktijken invoeren en vooral financieren. Op termijn willen we zo 20.000 boeren steunen en op die manier hun levenskwaliteit verhogen.”

Aansluitend kwamen enkele Oegandese ondernemers aan het woord. Een van hen is David Tusubura. Samen met een partner richtte hij Innovex op, een technologisch bedrijf dat producten maakt waarmee onder meer zonnepanelen op afstand gecontroleeerd kunnen worden. 
 

Belangrijke financiële partners

Naast coaching is financiering een essentiële pijler om ondernemerschap te stimuleren. In dat kader kwam Reginald Vossen, CEO van Business Angels Network Vlaanderen (BAN) organisatie voorstellen.
 
BAN is een platform waar investeerders contact kunnen leggen met jonge ondernemers op zoek naar geld. De organisatie telt meer dan 200 leden. Reginald Vossen: “Deze ‘business angels’ hebben knowhow, kapitaal én ze willen jonge ondernemers helpen. We willen onze vleugels ook buiten België uitslaan. Een nauw partnership met OVO sluit daar mooi op aan.”
 
Ten slotte ondertekende Jean Van Wetter – directeur van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap – een Memorandum of Understanding (MOU) met OVO. Een primeur, want Enabel ondertekende nog nooit zo’n overeenkomst met een ngo.
 Al kwam de ondertekening niet als een verrassing. “We werken met OVO al in verschillende Afrikaanse landen samen”, aldus Jean Van Wetter. “Deze MOU is dus een logisch gevolg van concrete ervaringen op het terrein.” Nadien werd er geklonken op de samenwerking, om af te sluiten met een diner. Met op het menu – hoe kan het anders – typisch Oegandese gerechten.

News from Napas
Inspirerende getuigenissen
News from Napas
19/02/2024
Boostcamp Benin 2024
OVO events & reizen
Boostcamp Benin 2024
15/02/2024
OVO impact in 2023
OVO Nieuws
OVO impact in 2023
24/01/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.