Anne-Julie in Oeganda

Dagboek van een bezoek aan Oeganda

Studente Anne-Julie Herremans kreeg de kans om in het kader van SusTech4Africa en dankzij een samenwerking tussen Thomas More Hogeschool, Icecube en OVO naar Oeganda te gaan. Speciaal voor OVO hield ze een verslag bij van haar reis.

 

Dag 1

De eerste ochtend ontmoeten we Els De Temmerman die ons meer vertelt over haar huidige missie: stunting (dwerggroei) tegengaan. De belangrijkste oorzaak daarvan is een gebrek aan evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap van de moeder en de eerste twee jaar van het kind. Eén oplossing is ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en zuigelingen voedsel eten dat niet alleen koolhydraten, maar ook vitaminen, mineralen en eiwitten bevat. Els startte dan ook een voedingsproject dat jongeren leert hoe ze gezond voedsel kunnen verbouwen. Later op de dag bezoeken we ook nog Innovex, een bedrijf dat het gebruik van off-grid zonne-energiesystemen optimaliseert.

 

Dag 2

Tijdens een ontbijt met Mr. Rudi Veestraeten, Ambassadeur van België in Oeganda en Zuid-Soedan leren we meer over de economische toestand van het land. Daarna gaan we naar een viskwekerij, wat volgens ondernemer Charles Malumata milieuvriendelijker is dan veeteelt. Ons volgende bezoek is de Imani Academy, een school in een sloppenwijk. Oprichter Ivan organiseert, met de hulp van OVO en de Koning Boudewijnstichting,  kwalitatief onderwijs voor achtergestelde buurten. De school telt nu al 450 leerlingen.  De dag sluiten we af bij Ecoplastic dat dakpannen maakt uit gerecycleerd plastic en zo drie problemen aanpakt: plasticvervuiling, de huisvestingcrisis en de klimaatverandering.

 

Dag 3

We krijgen een presentatie van NGO Join For Water en leren meer over drinkwater en sanitaire voorzieningen in Oeganda en hoe deze organisatie de problemen daaromtrent wil oplossen. Daarna gaat het richting SafeBoda, een bedrijf dat we kunnen vergelijken met Uber, maar dan met boda’s (brommers) in plaats van auto’s. Om het hoge aantal ongevallen met brommers te verlagen, voerde Boda de helmplicht in, verplichtte het bestuurders een training te volgen en een fluohesje te dragen. Boda telt 1 miljoen gebruikers en 27.000 ‘chauffeurs’. Bodawerk, het volgende bedrijf op onze lijst ontwikkelt dan weer batterijen voor motors. Doel: de Oegandese consument een goedkoop alternatief bieden en het land energiezuiniger maken. Zzimba games is de volgende bestemming. Bedrijfsleider Christian Ongecu ontwikkelt vooral educatieve spelletjes met het nodige fun-gehalte die de spelers ook iets willen bijleren. Ten slotte worden we nog verwacht bij de Design Hub, een co-working ruimte in Kampala. Hier waren veel interessante bedrijven en ook de ambassadeurs van Nederland en België aanwezig.

Dag 4

We starten de ochtend met een bezoek aan het innovatie- en incubatiecentrum in Kampala. Diana, de directrice, geeft wat uitleg over de werking en het doel van het centrum. Tijdens de lunch ontmoeten we ook studenten/ondernemers van de Makerere University. Ze vertellen honderduit over hun producten: zeep met anti-malariawerking, fruitjam, koffie, een platform rond mentaal welzijn, enz. Daarna nemen we samen met hen deel aan de Kampala Impact Day (KID), georganiseerd door OVO en Einstein Rising.  Ambassadeur Rudi Veestraeten, Björn, directeur van OVO, en de mensen van Einstein Rising nemen het woord. Tijdens de KID maken we kennis met allerlei bedrijven. Een daarvan maakte een speciale indruk op mij: Rena Beverages, een agro-verwerkend bedrijf voor biologische dranken dat werd opgericht door een studente van de Makerere University.

 

Dag 5

We brengen een bezoek aan de ‘boerderij’ van Jan Willem Van Es. Enerzijds is dat een opleidingscentrum* voor tuinbouw en veeteelt, anderzijds een commerciële boerderij waar goedkope regeneratieve circulaire landbouwpraktijken worden toegepast. Hun producten zijn onder meer insecteneiwitten, diervoeders en organische meststoffen. Daarna bezoeken we een gemeenschap vlakbij Mayuge waar we verwelkomd worden door een groep enthousiaste, zingende en dansende vrouwen. Zij passen de technieken toe die ze leren bij Jan Willem.  De laatste stop van de dag is het paleis van de Busoga koning waar we worden uitgedost in de lokale klederdracht. We worden er onthaald door Joan Machora, minister van Buitenlandse Zaken van het Busoga Koninkrijk, en Edward Paul Munaaba, Minister van Algemene Taken Kabinet Busoga. We sluiten er de dag af met een lekker buffet bij zonsondergang.

 

Dag 6: dé boostcamp

Tijd voor de boostcamp. We zitten samen met 14 lokale bedrijven die willen groeien en daarbij graag een beroep op OVO voor coaching en financiering. Als Junior Coach vormen we een team met een Senior Coach en een student van de Makerere University en werken we intensief samen met de lokale ondernemers. Doel: hun bedrijven grondig leren kennen en een duurzame Business Model Canvas uitwerken.

 

Dag 7

De laatste dag is er tijd voor avontuur: tuben op de Nijl, zittend in een rubberen band rustig dobberen op de stroom en flink door elkaar geschud worden in de stroomversnellingen. Daarna gaat het richting hotel waar we nog net de tijd hebben om tassen dicht te ritsen en te vertrekken naar de luchthaven. Acht uur later staan we alweer op vaderlandse bodem, lichtjes rillend van de kou, maar een unieke ervaring rijker.

* Meer info over dit MACCA (Measures Against Climate Change in Agriculture) project vindt u op :  https://ondernemersvoorondernemers.be/en/news/uganda-macca-project-empowers-women-farmers-in-uganda

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.