Cacao als motor van economische ontwikkeling in Mai Ndombe, DRC

Duurzame productie en commercialisatie van cacaobonen
Reeds ingezameld € 0
Gezocht budget € 15.000
ngo
TRIAS
Locatie
Democratische Republiek Congo, Mai Ndombé
Thema
Landbouw & Voedingsnijverheid
Cofinanciering
DGD – 80%
Projectcode
05028

Het project:  

Dit 5-jarige project ondersteunt en versterkt 3 coöperaties actief in de cacaoteelt in west-DR Congo om tot een stabiel inkomen voor de lokale bevolking te komen. De coöperaties bevinden zich in de erg geïsoleerde regio Mai Ndombe, waar basisinfrastructuur zoals wegen en elektriciteit grotendeels afwezig is. Trias ondersteunt de coöperaties om hun bedrijfsstrategie te optimaliseren, zodat ze op een duurzame manier en aan een eerlijke prijs kwaliteitscacao kunnen
produceren, verkopen en exporteren. De coöperaties worden ook getraind in het gebruik van duurzame agrobosbouwtechnieken en het project hecht veel belang aan de integratie van vrouwen, jongeren en kwetsbare personen. Ten slotte zet het project ook sterk in op het versterken van het bestuur van de coöperaties (beheer, interne controle, planning, toezicht en evaluatie) en op de persoonlijke ontwikkeling van de leden (coöperatieve geest, leiderschap).
 

Het doel: 

Cacao coöperaties versterken en professionaliseren om zo te werken aan een duurzamere en inclusievere toekomst, zowel voor de familiale boeren en ondernemers als voor hun gemeenschappen.

De maatschappelijke impact:  

De direct begunstigden zijn de 1200 leden van de coöperaties (COOPEBAS, COOINDELO en UPINO) actief in de cacaoteelt. Ongeveer 50% van de leden zijn vrouwen. Indirect bereikt dit project 6.240 familieleden van de directe begunstigden. De grote meerderheid van de leden is afhankelijk van de landbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. Cacao, met een lange bewaartijd, en vooral bestemd voor hoogwaardige exportmarkten, is een manier voor boeren om de armoedecirkel te doorbreken.
 

Gevraagd budget via Ondernemers voor Ondernemers: 

Donaties gevraagd aan OVO voor 2021: € 15.000
 

Kernwoorden:

  • Ondernemerschap
  • Milieu