Senegal- Zelie Ice Cream vervaardigt ijs van hoge kwaliteit met lokale producten en zonne-energie

Reeds ingezameld € 11.500
Gezocht budget € 11.500
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Thies, Senegal
Thema
Maakindustrie
Terugbetalingsduur
3 jaar
Senegal – Zelie Ice Cream (S.a.s.u.)

Het bedrijf 

In 2015 richtte Jean Paul Birame Faye het bedrijf ‘Au Coeur des Sens - Zelie Ice Cream’ op. Bij de oprichting koos Jean Paul voor een eenmanszaak, maar momenteel maakt hij werk van een ‘Simplified Single-Person Joint-Stock Company’ (SASU), vergelijkbaar met een vennootschap met een aandeelhouder. 

 

Het businessproject 

Toen Jean Paul nog een kind was, zag hij hoe zijn klasgenoten konden proeven van artisanaal ijs, gemaakt van lokale producten. Zelf had hij geen geld om ijs te kopen. Vandaag is de koopkracht van de huishoudens in de regio Thiès nog steeds beperkt. Daarom lanceerde hij in 2019 het project ‘Coeur des Sens’, waarmee hij de lokale gezinnen wil laten genieten van ijs, met de smaak van hun land. Na lang experimenteren, begon Jean Paul in november 2019 met de productie en verkoop van ijs. 
Maar door terugkerende stroomstoringen is het tot op vandaag onmogelijk om ijs langer dan een dag te bewaren. Een installatie met zonnepanelen, aangevuld met batterijen, garandeert een continue stroomvoorziening. Daarnaast wil Jean Paul de productiecapaciteit van ijs vergroten. En door de beheersing van de koudeketen, verzekert hij de kwaliteit en de hygiëne. 
De beoogde commerciële ruimte wordt momenteel opgeleverd, Jean Paul wacht op het huurvoorstel. De essentiële gezondheidsgoedkeuring is hiervan afhankelijk. 

 
 

Waarom OVO gelooft in het project 

Voor het eerste jaar wordt het break-evenpoint bereikt als de omzet meer dan € 27.500 bedraagt. Een vrij realistisch scenario, aangezien de verwachte verkoop rond de € 40.000 schommelt.   
Rekening houdend met de ervaring van Jean Paul, de positionering van het product in de markt, de bekende technologie die wordt gebruikt, de voorzichtige benadering die Jean-Paul heeft getoond tijdens de voorbereiding van het budget, beschouwt OVO dit initiatief als een project met een beperkt risico. 

 

Gevraagde investering 

De investeringen zijn begroot op 9,6 miljoen CFA-frank (inclusief 8,9 miljoen CFA-frank voor werkplaatsuitrusting en 700 K CFA-frank voor kantooruitrusting. De totale financieringsbehoefte wordt in het financiële plan berekend op 10,5 miljoen CFA-frank. 
Naast een eigen bijdrage van 3 miljoen (28 %) wordt een lening van 7,5 miljoen CFA (72 %) aangevraagd bij OVO. 
Voor de 7,5 miljoen CFA ( 11.500 €) tegen een rentevoet van 7 % wordt een aflossingsplan voorgesteld op drie jaar in halfjaarlijkse termijnen met een aflossingsvrije periode van 12 maanden voor de eerste kapitaalsterugbetaling. 

  

Statement 

ZIC is een ideale gelegenheid om bij te dragen aan een gezond en duurzaam project waardoor alle kinderen van de regio Thiès kunnen genieten van ijs van goede kwaliteit.