Senegal – PE2S (coöperatieve) bouwt aan financiële autonomie van 1000 kwetsbare huishoudens via de doorverkoop van basisgoederen  

Reeds ingezameld € 18.000
Gezocht budget € 18.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Louga, Senegal
Thema
Dienstverlening & Informatica
Terugbetalingsduur
5 jaar vanaf 2021
Senegal – PE2S (coöperatieve)

Het bedrijf 

PE2S is een coöperatie die zijn economische voordelen onder haar leden verdeelt. Deze rechtsvorm is in Senegal ook vrijgesteld van belastingen.  

Safietou Sall staat aan het hoofd van de Raad van Bestuur. Door haar jarenlange samenwerking met verschillende internationale ngo's heeft solide ervaring in het helpen van kwetsbare vrouwen en huishoudens. Zij heeft ook de meerderheid van de aandelen (2/3) in handen en zorgt voor het grootste deel van het nodige kapitaal.  

De 12 andere vrouwelijke leden van de Raad van Bestuur – die de resterende investeringsnood op zich nemen – vertegenwoordigen 1/3 van de aandelen.  
 
 

Het businessproject 

De centrale doelstelling van het PE2S-project is economisch kwetsbare huishoudens in staat te stellen hun voedingsmiddelen en hygiëneproducten tegen een lagere prijs aan te kopen. Indien nodig, kunnen ze extra inkomsten genereren door die producten door te verkopen in de detailhandel.  

De gemiddelde totale marge tussen retailmarktprijzen en prijzen van de PE2S-aankopen is 23,5%, waardoor PE2S een minimale marge van 8,8% garandeert. Leden krijgen dan weer toegang tot concurrerende groothandelsprijzen. Betalingsfaciliteiten maken dit systeem compleet. 

 

 

Waarom OVO gelooft in dit project 

De financiële autonomie van een groep vrouwen/huishoudens (1000 in totaal) verzekeren voor een investering vormt de basis van dit project. Dit onderscheidt het van de meeste ondersteuningsprogramma's voor vrouwengroepen, waarbij ze vaak afhankelijk blijven van subsidies en het geen duurzame oplossing is in de strijd tegen armoede.  

Dit project combineert een aanzienlijke sociale impact met een solide financiële levensvatbaarheid. 

 

Gevraagde investering 

De bij OvO aangevraagde lening bedraagt in totaal 27.000 EUR, waarvan 18.000 EUR vrijgegeven in januari 2021 en 9.000 EUR vrijgegeven in het eerste kwartaal van 2022. De eerste tranche zal worden gebruikt om de investeringen te financieren die nodig zijn om de aankoop-wederverkoopactiviteit te starten (winkel en werkkapitaal). De tweede tranche zal worden gebruikt om ledenleningen te initiëren zolang de koop-verkoopactiviteit het gewenste niveau heeft bereikt.

Het financiële model laat toe om de door OvO gefaciliteerde leningen gezamenlijk binnen 5 jaar na de start van het project terug te betalen. De eerste leningsschijf binnen 5 jaar en de 2de schijf na 18 maand – indien aan bepaalde voorwaarden voldaan is - op 3.5 jaar.

 

Statement 

Tijdens de vele werksessies met Safietou hebben we haar inzet, energie, natuurlijke uitstraling en haar gezond verstand kunnen waarderen. Ze wist 12 vrouwen te overtuigen om mee te werken aan de financiering van haar project.  Redactie door Georges Claes, OVO Portfoliomanager, vrijwilliger bij Ondernemers voor Ondernemers