Senegal- Couve-Tech promoot de pluimveehouderij met een eigen broedmachine op zonne-energie

Reeds ingezameld € 10.000
Gezocht budget € 10.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2020
Locatie
Thi├Ęs, Senegal
Thema
Maakindustrie
Terugbetalingsduur
3 jaar
Senegal- Couve-Tech

Het bedrijf 

In oktober 2019 richtte het academische duo Djiby Diagne Mbaye en Nafi Gueye de start-up Couve-Tech op. Het doel: de ontwikkeling van de plattelandseconomie bevorderen en de pluimveekweek nieuw leven inblazen, en dat op lokaal, regionaal en uiteindelijk nationaal én internationaal vlak.  
 
Op die manier helpt Couve-Tech armoede en voedselonzekerheid te bestrijden en verhoogt de tewerkstelling van vrouwen en jongeren in de pluimveesector.  

Djiby Diagne Mbaye is ingenieur fokkerij en ontwierp een eigen broedmachine. Naast zijn technische opleiding, is hij gespecialiseerd in productie, waarvoor hij erkenning geniet in Senegal.  
Nafi Gueye is gespecialiseerd in zakelijke communicatie. Haar rol is essentieel bij de ontwikkeling van een commercieel netwerk met bedrijven die grondstoffen en onderdelen aanleveren. 

De Senegalese pluimveesector is beschermd: kippen importeren is verboden. Enkel fokkuikens mogen gecontroleerd worden ingevoerd.
 

Het businessproject 

De aanpak van Couve-Tech bestaat uit drie niveaus: 

  • Continuïteit: de pluimvee-industrie bestaat al jaren in Senegal en de impact ervan op de plattelandseconomie is enorm belangrijk. Dankzij hun kennis van het vakgebied en het sterke netwerk kan Couve-Tech de lokale pluimveekwekers ondersteunen.  
  • Originaliteit: de incubators van Couve-Tech worden volledig gemaakt in Senegal. De start-up verkoopt de kwalitatieve toestellen aan een eerlijke prijs.  
  • Duurzaamheid: de broedmachines van Couve-Tech zijn aangepast aan de klimatologische omstandigheden en worden geproduceerd met respect voor het milieu. Alle broedmachines zijn een hybride model met zonnepaneeltechnologie. Op die manier is er een constante elektriciteitsvoorziening.   

Waarom OVO in dit project gelooft  

Investeren in Couve-Tech is investeren in continuïteit én innovatie. Continuïteit slaat op de bevordering van de productie van landbouwproducten die ingebed zijn in de Senegalese voedselcultuur. 

Innovatief is het feit dat – naast het gebruik van zonne-energie – de productie van de incubatoren volgens de leuze ‘door Senegalezen voor Senegalezen’ gebeurt.  

Naast de verkoop van de broedmachines, biedt Couve-Tech ook ondersteuning aan lokale klanten en prospects om hun toegang tot de markt te bevorderen. De start-up kon al rekenen op verschillende lofbetuigingen door economische spelers in Senegal.  
 

Gevraagde investering  

Verwijzend naar het financiële plan, werd de financieringsbehoefte berekend op 13.7 mio CFA.. Het merendeel gaat naar werkkapitaal. 55% wordt gefinancierd door een eigen bijdrage en 45% wordt opgevraagd bij OVO. OVO faciliteert een lening van € 10.000, waarbij KBS via het OVO-AF zich engageert voor minstens 25% deelname. De lening aan 7% wordt terugbetaalbaar gesteld over 3 jaar in halfjaarlijkse termijnen met een aflossingsvrije periode van 12 maanden voor de eerste terugbetaling van het kapitaal.
 

Statement 

Couve-Tech helpt op een duurzame manier armoede en voedselonzekerheid te bestrijden en verhoogt de tewerkstelling van vrouwen en jongeren in de pluimveesector.  


Redactie door Georges Claes, OVO Portfoliomanager, vrijwilliger bij Ondernemers voor Ondernemers