Rwanda - Alonzo maakt medische consultatie online mogelijk via app HelloMed

Om de toegang tot de gezondheidszorg in Rwanda te vergemakkelijken, is HelloMed ontwikkeld, een mobiele Health Service oplossing.
Reeds ingezameld € 20.000
Gezocht budget € 20.000
U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Oorsprong
ST4A Rwanda 2019
Locatie
Rwanda? kIGALI
Thema
Dienstverlening & Informatica
Terugbetalingsduur
2 jaar
Projectduur
2021

Het bedrijf

Alonzo Inc is een sociale onderneming die technologie hanteert om oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke problemen. Het bedrijf werd in april 2018 in Rwanda geregistreerd. Om de toegang tot de gezondheidszorg in Rwanda te vergemakkelijken, heeft Alonzo HelloMed ontwikkeld, een mobiele Health Service oplossing. Oprichter en ceo is Aloys Rukundo.
 

Het business project

HelloMed is een startend bedrijf in de gezondheidszorg dat medische behandelingen biedt voor patiënten in het comfort van hun thuis. De oplossing integreert het gebruik van technologie dankzij een mobiele app en biedt gekwalificeerde artsen die patiënten rechtstreeks thuis raadplegen. Dit speelt in op een groot probleem in de gezondheidssector in Rwanda en in Afrika, waar lange wachtrijen in ziekenhuizen vaak voorkomen. Volgens het Rwandese ministerie van Volksgezondheid kan 40% van de patiënten in de wachtrijen voor het ziekenhuis thuis worden behandeld. HelloMed heeft ook een systeem op poten gezet voor de thuisbezorging van medicijnen aan patiënten met chronische ziekten (HIV/AIDS, tuberculose, diabetes, hartziekten). Daardoor kan je tevens de vrees voor de stigmatisering rond de meeste chronische ziekten verminderen en ervoor zorgen dat de medicijnen worden ingenomen. In Rwanda zijn onlangs 10.000 nieuwe hiv/aidsinfecties ontdekt. Hoewel Anti-Retroviral (ARVS) openbaar worden verstrekt in Rwanda, nemen de meeste patiënten de medicijnen nog steeds niet in, grotendeels vanwege het stigma dat verbonden is aan chronische ziekten zoals HIV.
 

Waarom OVO in het project gelooft

Deze dienst is nieuw in Rwanda en uniek omdat het de vrijheid én het gemak biedt aan patiënten om medicijnen te gebruiken in een private omgeving zodat het niet langer als beschamend of als een taboe wordt beschouwd. Deze diensten beperken tevens de tijd die mensen in de wachtrijen in het ziekenhuis doorbrengen. Met 75% van de Rwandezen onder de 35 jaar zal het gebruik van smartphones naar verwachting toenemen. Digitale transformatie is een strategische prioriteit voor de Rwandese overheid.

Gezochte investering

HalloMed vraagt een investering van €20.000 over een periode van 2 jaar. Dat bedrag wordt gebruikt om te investeren in een health cube systeem, om de software applicatie te ontwikkelen, om een credo cube (veilig koelsysteem voor transport van medicijnen) aan te schaffen en om te investeren in elektrische fietsen voor de levering van medicijnen.
 

Statement

HelloMed wil de Rwandese bevolking tegen 2022 toegang bieden tot medische diensten die kwalitatief, betaalbaar en gemakkelijk zijn voor minstens 500.000 patiënten.


Kernwoorden :

  • bevordering van de gezondheid
  • gebruikmaking van technologie
  • professioneel ingekaderd
  • innovatief
  • duurzame begeleiding van chronisch zieken


SDG's: 12, 17