DR Congo - Microdev biedt ondernemende vrouwen in Kinshasa microkredieten

Kleine bedragen kunnen een wereld van verschil maken in de strijd tegen armoede
Reeds ingezameld € 44.000
Gezocht budget € 44.000
U kan online doneren via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). 
 
Oorsprong
SusTech4Africa Diaspora Belgiƫ 2018
Locatie
Ngaliema, Kinshasa, DR Congo
Thema
Financiering
Projectduur
2018 - 2020
Projectcode
F5

HET PROJECT :

Bijou Tshiunza (oorspronkelijk uit Kinshasa) heeft de ambitie om in Kinshasa een microfinancieringsbedrijf op te richten.
Naast haar drie jaar ervaring in een spaar- en kredietmaatschappij in de DRC en haar zeven jaar ervaring in de begeleiding van start-ups in België, bij de bank BNP Paribas, heeft zij een managementopleiding in microfinanciering gevolgd in Nantes, Frankrijk. Met de steun van een externe lokale consultant in microfinanciering heeft Bijou Tshiunza alle troeven in handen om dit project met een sterke maatschappelijke impact uit te voeren.
 

DE DOELSTELLING:

Het verlenen van kleine korte-termijnkredieten (ter waarde van $ 50 tot $ 200) aan vrouwelijke ondernemers voor de verkoop op markten van op de boerderij aangekochte voedingsmiddelen. In een later stadium zal het project zich ook op andere groepen richten (b.v. naaisters).
 

SOCIAAL EFFECT:

Een dergelijk initiatief biedt honderden vrouwelijke ondernemers, die eerder op grond van hun betrouwbaarheid waren geselecteerd, de mogelijkheid hun activiteit te ontwikkelen.
Het verkrijgen van dit microkrediet, maar ook de begeleiding door middel van een training en de begeleiding van het management vergroten de kans op succes en valorisatie binnen de dorpsgemeenschap.
De onderneming richt zich op de gemeente Ngaliema, waar nog geen microfinancieringsstructuur bestaat.
Ngaliema, de op één na grootste gemeente van Kinshasa, telt meer dan 750.000 inwoners en talrijke markten en winkelcentra.
 

WAT HEEFT DE PLAATSELIJKE ONDERNEMER NODIG VIA ONDERNEMERS VOOR ONDERNEMERS?

Op basis van een startkapitaal van $ 70.000, waarvan $ 50.000 voor leningen en $ 20.000 eigen vermogen voor aanloopkosten, investeringen en werkkapitaal, biedt de EPE een lening van € 44.000 (+- $ 50.000 ) aan de Belgische non-profit organisatie voor het verstrekken van microkredieten in Congo Kinshasa, terug te betalen in 7 jaar tegen een rentevoet van 7% met een jaarlijkse terugbetaling van een vijfde van het kapitaal vanaf het derde jaar.

De Congolese S.a.r.l. opereert als microkredietorganisatie en, na goedkeuring door de Centrale Bank van Congo, die naar verwachting in 2021 zal worden verleend, als spaarcoöperatie. Het totale eigen vermogen wordt dus verhoogd tot $ 50.000 (dus +$ 30.000). De non-profit organisatie opereert vanaf het begin als een microkrediet organisatie.

 

SLEUTELWOORDEN:

  • Microfinanciering
  • Steun voor vrouwelijke ondernemers
  • Professionele begeleiding
  • Duurzame steun
  • Strijd tegen de armoede