Measures Against Climate Change in Agriculture (MACCA) Busoga-regio, Oeganda, 2022

Het project Measures Against Climate Change in Agriculture (MACCA) is ontwikkeld om gebruik te maken van CLIMTAG, een webgebaseerd dashboard dat klimaatinformatie op maat biedt over het verleden en de toekomst, om de aanpassing van kleine boeren aan de veranderende klimaatomstandigheden in Oeganda te verbeteren.

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Contacteer dan bjorn@ovo.be 
Locatie
Busoga, Uganda
Thema
Agriculture & Food Industry
Projectduur
2022

Het businessproject

Het project Measures Against Climate Change in Agriculture (MACCA) is ontwikkeld om gebruik te maken van CLIMTAG, een webgebaseerd dashboard dat klimaatinformatie op maat biedt over het verleden en de toekomst, om de aanpassing van kleine boeren aan de veranderende klimaatomstandigheden in Oeganda te verbeteren. De focus van het project ligt op het beïnvloeden van ten minste 500 vrouwelijke kleine maïsboeren in de Busoga subregio van Oeganda door hen te voorzien van een opleiding in agro-ecologie, betaalbaar krediet om klimaatbestendige landbouwactiviteiten uit te breiden en mogelijkheden voor directe verkoop. Zo wordt er gezorgd dat zij een redelijk gezinsinkomen verwerven en dat hun levensstandaard verbetert. De subregio Busoga is geselecteerd als focusregio, omdat het de armste regio is (Uganda Bureau of Statistics household survey report 2019/2020) van de afgelopen tien jaar in Oeganda.

Het project zal worden uitgevoerd door een consortium van partners, met Ondernemers voor Ondernemers (OVO) en Einstein Rising als de leiders, maar met drie sterke implementatiepartners om de verschillende elementen van het initiatief te behandelen. Einstein Rising is een ecosysteembouwer voor sociale ondernemingen die zich focust op het gebruik van technologie om duurzame bedrijfsmodellen te ontwikkelen en incubatiediensten te verlenen aan jonge startende ondernemingen die innovatieve oplossingen hebben bedacht voor alledaagse uitdagingen. De andere implementatiepartners zijn:

  • Amelia Agro Africa Limited, die zal fungeren als een echt agro-lab, dat de kleine boeren een toolkit zal bieden om hen te helpen hun productiviteit op een klimaatbestendige manier te laten groeien. Het heeft alles in zich om een echte demonstratieboerderij te worden met een grote impact op de ruimere regio. De selectie van de te bevorderen landbouwpraktijken zal worden geleid door een analyse van de CLIMTAG-output voor de regio.

  • Akaboxi Limited is een microfinancieringsinstelling die gemeenschappen van kleine boeren in staat stelt toegang te krijgen tot fondsen en markten voor hun producten. Het Akaboxi-systeem vervangt het onveilige proces van het bewaren van geld in dozen in huis door een veiliger, betrouwbaarder en gemakkelijk te controleren spaar- en transactieprogramma dat in verbinding staat met financiële diensten.

  • Rena Beverage Solutions Limited is een particuliere onderneming die zuiver biologische producten produceert, zoals hibiscusthee, sappen en wijnen. De producten zijn populair onder de Oegandezen die belang hechten aan gezonde biologische voeding.

Door te investeren in het opzetten van een betaalbaar leningenprogramma, boerentrainingen en waard vermeerderende activa die ervoor zorgen dat de ondernemers die deel uitmaken van het consortium hun activiteiten in de regio opschalen, beoogt het project een duurzame impact op de regio te hebben na de looptijd van 24 maanden. Daarnaast zal het project sterk samenwerken met overheidsinstellingen om het gebruik van CLIMTAG door landbouwsteunpunten, voorlichters en andere belanghebbenden in de landbouwsector te bevorderen.

De combinatie van agro-ecologie training, betaalbare financiering en toegang tot marktinterventie biedt oplossingen voor drie van de uitdagingen in de agrarische waardeketen. Het resultaat is een verhoogde productiviteit en huishoudinkomen, en een verbetering van de bittere armoede in de regio.

Trefwoorden: kleine boeren, landbouw waardeketen, agro-ecologie