GEFINANCIERD: Microdev biedt ondernemende vrouwen in Kinshasa microkredieten

MicroDev is een coöperatieve vennootschap naar Congolees recht dat zich toelegt op het verschaffen van microkredieten aan ondernemende vrouwen in.  Oprichtster is Bijou Tshiunza die samen met familie en vrienden aandeelaandeelhouder is. De dagelijkse leiding van de microkredietinstelling is in handen van een lokale expert in microfinanciering.
Reeds ingezameld € 44.000
Gezocht budget € 44.000
U kan online doneren via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). 
 
Locatie
Ngaliema, Kinshasa, DR Congo
Projectduur
2018 - 2020
Projectcode
F5
Thema
Financiering

Het business project

 
Microdev wil kortlopende kredieten toekennen met een equivalent van 50 à 200 $ aan ondernemende vrouwen. Het gaan om een mix van de microkredieten in USD en in CDF Met deze kredieten kunnen vrouwen hun kleine ondernemingen ontwikkelen. Zo kunnen ze voedingsmiddelen aankopen bij boeren en ze dan op de markt verkopen. De vrouwen aan wie de kredieten worden toegekend moeten kunnen aantonen dat ze de nodige ervaring in huis hebben. Het bedrijf is gevestigd in Ngaliema, de tweede grootste deelgemeente van de hoofdstad Kinshasa. De gemeente telt meer dan 750.000 inwoners en diverse handelscentra en markten. Microdev denkt vanaf het eerste jaar break-even te draaien. 
 

Waarom OVO gelooft in dit project

 
Het hoeft geen betoog dat een kredietinstelling een hoge socio-maatschappelijke impact heeft Het creëert op rechtstreeks wijze geld dat wordt besteed aan microbedrijfjes en verhoogt aldus het inkomen van de marktverkoopsters. In deze deelgemeente van Kinshasa is bovendien nog geen microkredietinstelling actief. Bijou Tshiunza is afkomstig van Kinshasa en woont en werkt in Brussel bij de BNPP bank. Zij wil absoluut iets terug doen voor Congo en na een missie in Afrika heeft zij het idee opgevat om een financieel middel aan te bieden om op een inclusieve manier de armoede te bestrijden.


 

Gevraagde investering

 
Het startbudget voor dit project bedraagt 70.000 USD. De externe financiering via OVO bedraagt 50.000 USD (44.000 EUR). De eigen inbreng bedraagt 20.000 USD. De OVO-financiering is volledig verzekerd en zal besteed worden aan het verlenen van de kredieten. De eigen inbreng zal vooral besteed worden aan de opstartinvesteringen. De lening van 44.000 EUR wordt terugbetaald over zes jaar aan een interest van 7 procent. De financiering is rond dankzij de inbreng van Rotary Club Beveren en OVO-bestuurster Bettie Elias. Het OVO Acceleration Fund maakte 9.000 euro vrij voor Microdev.   
 
 


Statement 

 
Microdev biedt met microkredieten voor ondernemende vrouwen een belangrijke meerwaarde om het armoedeprobleem in DRCongo te helpen oplossen. Het project wordt gedragen door een sterk gemotiveerde initiatiefneemster. 
 

Voor het Franstalige videomagazine Femina prees Bijou Tshiunza
OVO als een sterke partner (fragment vanaf 4:10)