GEFINANCIERD: Matunda Ventures biedt Oegandese boeren meer kansen met de productie van fruitsnacks

Matunda Ventures Ltd is een social business start-up opgericht in maart 2019 in Oeganda door Carina Juilfs en Ben Akure met de hulp van agrobusiness incubator Matunda Hub. Met de productie van fruitsnacks wil het de socio-economische kansen van boeren en jongeren uitbouwen in de Teso-regio, bekend als de fruitkorf van Oeganda.  
 
Reeds ingezameld € 20.000
Gezocht budget € 20.000
Wil u investeren? Contacteer OVO!
Locatie
Oeganda
Projectduur
2019 - 2023
Thema
Landbouw

Het businessproject  

 
Matunda Ventures wil een revolutie in de fruitsector creëren. Dat wil het bereiken met de verwerking van een breed gamma fruit en granen tot gezonde snacks. In een eerste fase gaat het om gedroogde mango en ananas, wat later uitgebreid zal worden. De snacks worden vermarkt onder de ‘Ejijim’merknaam in een luxeverpakking.  Mahunda Ventures mikt daarmee op de bemiddelde gezondheidsbewuste consument. Het gaat om de toeristische sector en de jonge opkomende middle classgeneratie via coffeeshops, coworkingspaces of andere ontmoetingsplaatsen. Een derde kanaal is de creatie van een online webshop en de verkoop in supermarkten. 
 

Waarom OVO gelooft in dit project

 
Het bedrijfsproject van Matunda Ventures steunt op 3 pijlers. Het uitbouwen van een betrouwbaar netwerk van ‘small holder farmers’ voor de aanlevering van fruit, het uitwerken van de productiecapaciteit voor droging en verpakking én de uitbouw van een marktgedreven infrastructuur. 
Belangrijk is de sociale impact met 150 voltijdse werkgelegenheidsplaatsen. De sociale start-up zorgt voor een duurzaam marktaanbod met een gezond basisproduct dat vandaag weinig of amper beschikbaar is. Het mikt met het aanbod van gezonde fruitsnacks op een correcte prijzetting in een potentieel brede markt. Betere voedingsgewoontes en een juiste nutritionele voedingsbalans zijn daarbij ook troeven. 
 

Gevraagde investering

 
Matunda Ventures Ltd wil een lening van 20.000 euro voor de financiering van zonnedrogers, een transportpick-up en de kantoorinrichting. In het bedrag is ook het nodige werkingskapitaal voor de uitbouw van organisatie en marketing voorzien. Het project is inmiddels gefinancierd door Matthieu Boone met de ondersteuning van OVO. 
 

Statement 

 
Matunda Ventures wil een revolutie in de fruitsector creëren met een grote sociale en duurzame impact, een gezonde investering met potentieel heel wat sterke voordelen.  
 

 
foto Elvis Ssemwogerere