Partners in de kijker

Nieuws

Siemens is al sinds 1976 actief in Afrika. CEO André Bouffioux ging er voor het eerst naartoe voor zaken in 1993. “Je kan alleen ondernemen in een land of gebied dat je waardeert en waarvan je de mogelijkheden inziet. Zodra je beseft dat er in Afrika een grote markt, veel goede wil, degelijk onderwijs en positief ingestelde ondernemers zijn, kan je er zaken doen.”
“We investeren in duurzaam ondernemen." Miko voegde deze zin meer dan 10 jaar geleden toe aan zijn missie. Vandaag overtreft het resultaat de stoutste verwachtingen van de Kempense koffiebrander. En daar zit ook Ondernemers voor Ondernemers voor iets tussen.
Al jaren investeert de Vlaamse 3D-printing-pionier Materialise in duurzame projecten in het Zuiden. Een ervan is African Drive, waarmee CEO Fried Vancraen en zijn kompanen veilig en stipt openbaar vervoer bieden aan de Beniners. Het project loopt op wieltjes, mede dankzij de hulp van OVO.


 
Voor het vijfde jaar op rij steunt Co-valent, het vormingsfonds van de sector chemie, kunststoffen en life sciences, projecten in het Zuiden. Co-valent wordt beheerd door de vakbonden en door Essenscia als werkgeversfederatie. Ondernemers voor Ondernemers treedt op voor Essenscia, onder meer dankzij de bemiddelende rol die voormalig personeelsdirecteur Leo Scheers speelde. “Een covalente binding is een intense binding tussen atomen”, begint hij enthousiast uit te leggen.
“De kledingsector staat al een tijd onder druk, evenals de rendabiliteit. De concurrentie is bikkelhard en de veranderingen volgen elkaar pijlsnel op. Toch blijf je als ondernemer verantwoordelijk om het welzijn van de mens – klanten, medewerkers, leveranciers – te verbeteren. Zo zie ik het tenminste”, vertelt Dirk Perquy, die het Belgische kledingbedrijf Terre Bleue leidt.
Don Bosco-scholen vind je over de hele wereld. Ze werken volgens het pedagogisch project van de Italiaanse priester, filosoof en pedagoog Giovanni Bosco die in de 19de eeuw zijn roeping vond in het opvangen van jonge criminelen en ex- gevangenen in Turijn. Hij gaf hen een thuis, een opleiding en begeleidde hen naar werk.
“Dit is helemaal wat wij nodig hebben,” antwoordde de decaan van de Antwerp Management School (AMS) Paul Matthyssens enthousiast toen Ondernemers voor Ondernemers-vrijwilliger Hugo Van de Cauter hem eind vorig jaar voorstelde om samen te werken.