"Ik raad elke ondernemer aan om met OVO in zee te gaan”

“We investeren in duurzaam ondernemen." Miko voegde deze zin meer dan 10 jaar geleden toe aan zijn missie. Vandaag overtreft het resultaat de stoutste verwachtingen van de Kempense koffiebrander. En daar zit ook Ondernemers voor Ondernemers voor iets tussen.


Met de lancering van het koffiemerk Puro trok Miko in 2005 de kaart van fairtrade. “Want wie Puro drinkt, stapt mee in een project om tegelijk het regenwoud te beschermen en de boeren uit het Zuiden betere levens- en werkomstandigheden te bieden”, verduidelijkt CEO Frans Van Tilborg.


Steun aan Congolese koffieteelt


Hoe meer omzet Puro draait, hoe meer hulp er naar het Zuiden gaat. Daar speelt Ondernemers voor Ondernemers een belangrijke rol in. Frans: “Al jarenlang zoeken ze ngo-projecten die bij ons passen. Met de ngo Congodorpen wisten ze de perfecte match te vinden. Samen ondersteunen we lokaal ondernemerschap in de koffieteelt."  
 
"Dat doen we door te investeren in koffieverwerkingsmachines, de aanleg van ziekteresistente plantages, magazijnen …
Maar ook in infrastructuur en lesmateriaal voor scholen in Congolese dorpen waar koffie wordt geteeld”, gaat hij verder. Met het Zuid-Afrikaanse project Trees4Schools maakt Puro dan weer weeskinderen enthousiast om hun eigen groenten te kweken. Zo komen ze al op jonge leeftijd met ondernemen in aanraking. 
 

Geen cowboys
 

“Ik bewonder écht de mensen die zich dagelijks voor Ondernemers voor Ondernemers inzetten, en dan nog wel op vrijwillige basis. Ik raad elke ondernemer aan om ook met hen in zee te gaan”, vervolgt Frans. “Het zijn stuk voor stuk professionals met een gedegen kennis van het zakenleven die hun job heel serieus nemen. Zo houden ze nauw contact met verschillende ngo’s, ronselen ze subsidies, gaan ze na of de fondsen wel in de juiste handen terechtkomen, gaan ze op zoek naar en selecteren ze geschikte projecten… 
 
Zo konden wij bijvoorbeeld, toen koffieboeren in Congo hun oogsten verwoest zagen door een agressieve schimmel, meteen een wetenschappelijk experiment sponsoren om schimmelresistente planten te kweken.

“De transparante aanpak van Ondernemers voor Ondernemers geeft mij het volste vertrouwen” 

Ik blijf ook graag op de hoogte van alle andere Ondernemers voor Ondernemers-initiatieven. Hun transparante aanpak, ook op het vlak van financiële cijfers, geeft mij zekerheid dat alles vlekkeloos verloopt.” 
 

Trots team 

 
Frans is trots op de samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers en dat laat hij ook graag zien. Op de verpakkingen, automaten en communicatie van Miko prijkt het logo: “Ik vind het belangrijk dat zowel de klant als personeel weet wat we doen voor mens en milieu. Kortom, na ruim 10 jaar samenwerken durf ik zeggen dat wij Ondernemers voor Ondernemers hoog in het vaandel dragen en er zeker nog eens een decennium wensen bij te doen.” 

Louise Haspeslagh, Com&Co

Ontdek meer details over onze werking en maak vrijblijvend een afspraak met een consulent-vrijwilliger van Ondernemers voor Ondernemers via anne-lise@ondernemersvoorondernemers.be of 016 32 10 72.