Winnaar SusTech4Africa: extra inkomen voor koffieboeren

Zilipa Nyirabyago van MNB. (Foto: Peter Mockers)
MNB is een van de winnaars van de eerste editie van SusTech4Africa

De drie winnaars van ‘Sustainable Technology for Africa’ zijn bekend. MNB overtuigde de jury en kaapt zo de hoofdprijs weg. De start-up wil de import van paddenstoelen in Rwanda terugdringen door ze zelf door lokale koffieboeren te laten kweken met koffiepulp. “Zo hebben landbouwers het hele jaar door een inkomen en wordt de coffee cycle gesloten”, klinkt het besluitvaardig. 


 “Rwandese koffieboeren hebben slechts enkele maanden per jaar een inkomen: als de koffiebonen rijp zijn. Daar moeten we komaf mee maken”, vertelt Zilipa Nyirabyago van MNB. De start-up wil lokale landbouwers paddenstoelen laten kweken. “Als meststof gebruiken de boeren het afval van de koffieproductie. Zo krijgt de lokale bevolking niet alleen een stabiel inkomen, maar wordt ook de coffee cycle gesloten.”

De start-up beheert al twee jaar een pilootproject in Rwanda, waar het de lokale bevolking de juiste techniek aanleert. “Dat is onze grootste uitdaging. Paddenstoelen kweken met koffiepulp als meststof is ongezien. Toch ben ik er rotsvast van overtuigd dat MNB zal slagen, zeker nu we de hoofdprijs van ‘Sustainable Technology for Africa’ op ons conto mogen schrijven. We mikken tijdens het eerste jaar op een productie van zestig ton paddenstoelen, die we later willen opdrijven. Je mag ons dus gerust ambitieus noemen”, lacht Zilipa. 


Duurzame en sociale impact


Het was onder andere die ambitie die de jury overtuigde om MNB de eerste prijs toe te kennen. “Dit project voldoet aan alle criteria. Het concept is niet alleen innovatief, maar heeft ook een duurzame en sociale impact”, verklaart Walter Eevers , director Research & Development bij VITO. “MNB vormt een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Bovendien is de drempel om in te stappen quasi onbestaande: de volledige Rwandese bevolking kan ermee aan de slag.” MNB ontvangt een sociale lening en intensieve begeleiding. “Ik kan het nog steeds amper geloven”, besluit Zilipa. “Al twee jaar lang ben ik elke dag in de weer voor mijn start-up. Ik ben onbeschrijfelijk gelukkig nu mijn droom werkelijkheid wordt.” 

Lees ook de bijdrage over Zilipa en MNB in Glo.be, de website van de FOD Buitenlandse Zaken.