Vrijwilliger Leo Scheers: "Start-ups zijn cruciaal voor een land"

Foto: Peter Mockers
"Mijn doel: ondernemerschap in ontwikkelingslanden stimuleren"

In een interview met het vakblad Mens en Molecule zet Leo Scheers, vrijwilliger én lid van de raad van bestuur, zijn engagement voor OVO in de verf. “Als lid van het sales & marketingteam kan ik niet alleen lokale ondernemers ondersteunen, ik onderhoud en verrijk ook mijn netwerk.”

Mens en Molecule, het wekelijkse magazine van de Vlaamse en Nederlandse Chemische Vereniging, interviewde enkele mensen met een rijke carrière in de chemiesector. Wat hen uitzonderlijk maakt? Vandaag zetten zij hun expertise nog steeds in, maar dan voor ontwikkelingslanden.

Een van hen is Leo Scheers, lid van het sales & marketingteam en raad van bestuur bij OVO. Hieronder leest u een extract uit het interview.


Experts voor het goede doel

In Vlaanderen kun je via verschillende organisaties je kennis en ervaring inzetten voor het goede doel als je op pensioen bent. Een voorbeeld is Ondernemers voor Ondernemers (OVO), waar Leo Scheers (69) deel uitmaakt van zowel het sales & marketingteam als de raad van bestuur. “OVO ondersteunt het ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden, voornamelijk in Afrika", vertelt hij.


Steun op basis van twee pijlers

Dat doet de organisatie op twee manieren. “We werken enerzijds nauw samen met enkele Belgische ngo's die projecten in ontwikkelingslanden opzetten. OVO pikt er de projecten uit die lokaal ondernemerschap ondersteunen en begeleidt die. Dat kan door middel van microfinanciering of door de randvoorwaarden om tot ondernemen te komen te doen toenemen, bijvoorbeeld met de aanlegging van een drinkwaternetwerk.”

Anderzijds zet OVO ook in b2b. “Daarbij gaan we op zoek naar Belgische ondernemers die entrepreneurs in lage- en middeninkomenslanden willen bijstaan. Ofwel door die start-ups te financieren, ofwel door expertise ter beschikking te stellen. Het OVO Acceleration Fund, dat is ondergebracht bij de Koning Boudewijn Stichting, cofinanciert die projecten.”


Start-ups spelen cruciale rol

Vroeger was Scheers vicepresident bij het grote chemieconcern BASF, waarbij hij ook projecten in India overzag. “Daar heb ik zelf kunnen vaststellen hoe belangrijk start-ups zijn voor de ontwikkeling van een land. Op basis van die ervaringen en mijn expertise in bedrijfsvoering, wilde ik me graag inzetten voor de stimulering van het ondernemerschap in ontwikkelingslanden."


Extra handen welkom

Zelf heeft Scheers een bedrijf gefinancierd dat in Afrika fotovoltaïsche cellen installeert. Verder hielpen collega’s van Scheers afgelopen november bij de oprichting van een laboratorium voor microbiologische analyse in Oeganda.

“Maar extra handen zijn altijd welkom. Op dit moment zoeken we vooral collega's voor ons sales & marketingteam. De leden contacteren bedrijven en overtuigen ze om mee te werken aan een van onze projecten. Dit vrijwilligerswerk is een mooie manier om je netwerk te onderhouden én te verrijken.”

Lees het volledige artikel uit Mens en Molecule: