Samenwerking met ngo Louvain Coopération zorgt voor opvang van duizenden straatkinderen

In Kinshasa wonen 25.000 kinderen op straat. Een getal dat Mark Leysen van verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits, niet onberoerd liet. Daarom ondersteunt het bedrijf een project om Congolese straatkinderen op te vangen, met de hulp van OVO en Louvain Coopération.


In Kinshasa maken straatkinderen integraal deel uit van het stadsleven. Extreme armoede leidt ertoe dat ouders hun kinderen op straat zetten. Meer wel dan niet gebeurt dat onder het mom dat de kinderen ‘heksen’ zouden zijn.

 

Opvang en reïntegratie

De problematiek raakte de familie Leysen zeer sterk. In 2015 richtte ze onder impuls van Kardinaal Laurent Monsengwo, een vriend van de familie, een stichting op die elk jaar de nodige fondsen voorziet om straatkinderen op te vangen en te verzorgen in Kinshasa.

Katrin Leysen: “We begeleiden jaarlijks ongeveer 1300 straatkinderen tussen 6 en 18 jaar. In verschillende opvangcentra krijgen zij minstens drie jaar lang basiszorg en sociale ondersteuning. Maar niet alleen opvang is essentieel. We proberen ook de straatkinderen opnieuw te integreren in hun familie. Zij moeten opnieuw een rol krijgen binnen hun gezin en de gemeenschap die hen heeft uitgestoten.”

 

Samenwerking tussen verschillende ngo’s

Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking met de ngo Louvain Coopération. “We kennen en steunen OVO al een tijdje. Binnen ons beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we het essentieel om bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen. Dit doen we onder andere door mensen in kansarme landen de mogelijkheid te bieden om in hun eigen inkomen te voorzien.”

“Toen we aan OVO vertelden dat we actie wilden ondernemen rond de problematiek van straatkinderen, brachtn zij ons in contact met Louvain Coopération. Die ngo deed een voorstudie naar de noden en valkuilen van het project. De hulporganisaties ORPER, NYB en Maison Papy verrichten het werk ter plekke.”

 

6000 kinderen geholpen

Vandaag kregen al 6.000 kinderen de nodige basiszorgen in de verschillende opvangcentra.

1.162 kinderen werden definitief van de straat gehaald en in hun gezin gereïntegreerd. “Ook in de toekomst blijven we dit project verderzetten. Want de problematiek van straatkinderen is absoluut niet verdwenen.”

De tienduizenden straatkinderen kregen in 2012 een gezicht in ‘Kinshasa kids’. De film van de Belg Marc-Henri Wajnberg over de ‘kindheksen’ werd overladen met prijzen. Vandaag – 10 jaar later – brengt hij ‘Kinshasa now’ uit: een kortfilm over hetzelfde thema.

Louvain Coopération organiseert op donderdag 27 januari een ciné-débat over ‘Kinshasa kids’, samen met de producer van de film. Inschrijven kan via deze link.