Projectoproep: stel u kandidaat voor SusTech4Africa Diaspora 2021

Dingt u mee naar de eindoverwinning?
Dingt u mee naar de eindoverwinning?
Projectoproep SusTech4Africa Diaspora 2021

Ondernemers voor Ondernemers (OVO), Thomas More hogeschool, The African Diaspora Projects Initiative, VITO en de Vlaamse overheid bundelen opnieuw hun krachten om de duurzame economie in Afrika te stimuleren. Ondernemers die lid zijn van de Afrikaanse diaspora in Europa én een economisch project in Afrika willen opzettten, kunnen deelnemen aan de wedstrijd 'Sustainable Technology for Africa' (SusTech4Africa).


Hebt u (een idee voor) een sociale onderneming in Afrika, of een duurzaam product? Wil u dit verder uitwerken en boosten? SusTech4Africa helpt bedrijven en (aspirant) ondernemers met een Afrikaanse achtergrond om het idee te versterken en een volwaardig business plan uit te werken. Meer nog, als winnaar krijgt u meteen ook een startkapitaal in de vorm van een sociale lening.


Hoe gaan we te werk? 

U vult online het inschrijvingsformulier in. OVO selecteert vervolgens 20 projecten. Die kandidaten mogen hun project voorstellen op de selectiedag in februari. Een panel van experten pikt er de 12 meest beloftevolle projecten uit. Als uw project bij de selectie zit, gaat u van start!

Tijdens een traject van 5 weken werkt u het business plan verder uit en stelt u uw pitch scherp. Experten helpen u met advies, trips en tricks. Aan het einde van de rit mag u uw project pitchen voor mogelijke investeerders. De winnaars van keren naar huis met een startkapitaal in de vorm van een sociale lening.


Wat zoeken we?

 • Het bedrijfsidee omvat het gebruik van duurzame technologie, of draagt bij tot een transitie naar een meer duurzame samenleving of economie.
 • De economische activiteit zal binnen 3 tot 5 jaar een positieve ecologische, maatschappelijke en economische impact hebben.
 • Locatie van de (gewenste) economische activiteit is Afrika.
 • De nodige investering in het bedrijf bedraagt minder dan 50.000 euro.


​Wie kan indienen? 

Deelnemers moeten aan drie voorwaarden voldoen. 
 • U bent lid van de Afrikaanse diaspora die in Europa zijn geregistreerd.
 • Uw team bestaat uit minimaal 2 personen.
 • U hebt minstens 25% van het startkapitaal geïnvesteerd (of bent van plan dit te doen).

Timeline 

 • 29 januari 2021: deadline indienen project
 • 05 februari 2021: Aankondiging van maximum 20 projecten die worden uitgenodigd voor een live pitch op de selectiedag op 12 februari 2021.
 • 12 februari 2021: U wordt uitgenodigd om uw ingediende bedrijfsidee te presenteren aan een panel van experten. Wordt uw idee geselecteerd, dan mag u deelnemen aan het Boost Camp, de coaching sessies en het finale pitch evenement.
 • 01 & 02 maart 2021: Boost Camp @ Thomas More Hogeschool, Mechelen: Tijdens het Boost Camp wordt u 2 dagen ondergedompeld in het ondernemerschap. Met de hulp van mentors zal u uw idee verder uitwerken en een zakelijke pitch ontwikkelen. De vragen die naar voren komen tijdens het Boost Camp, vormen de focus van het huiswerk achteraf.
 • 9, 16 en 23 maart 2021: Coaching sessies op een nog te bepalen locatie. Gedurende een drie weken werkt u aan specifieke aspecten van uw bedrijfsidee en pitch. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u feedback van de coaches. Elke sessie wordt afgesloten met een pitch-repetitie. Op deze manier krijgen uw business model en pitch doorheen het proces steeds meer vorm.
 • 23 maart 2021: Final Pitch Event @ tbc: Op dit evenement prenseteert u een uitgewerkte pitch van uw bedrijfsidee aan een publiek van onder meer potentiële investeerders. Een jury kiest de winnaars.

Schrijf u nu in! 

Lees de Terms & Conditions van de wedstrijd SusTech4Africa Diaspora 2021: 
Lees meer over The OVO Entrepreneur, een ondersteuningstraject van OVO voor Afrikaanse KMO’s en waar SusTech4Africa onderdeel van uitmaakt: 
Meer info:
Maureen Duru, directeur The Foodbridge vzw (diaspora@thefoodbridge.org)
Kwinten De Smet (kwinten.de.smet@ovo.be)
Stig De Smet (stig.de.smet@ovo.be)