Partner in de kijker: samenwerking tussen AMS en OVO is een echte win-win

"De lokale verankering van de projecten sprak me meteen aan"

“Dit is helemaal wat wij nodig hebben”, antwoordde de decaan van de Antwerp Management School (AMS) Paul Matthyssens enthousiast toen Ondernemers voor Ondernemers-vrijwilliger Hugo Van de Cauter hem eind vorig jaar voorstelde om samen te werken.

AMS organiseert sinds 2011 beurzen voor studenten uit het Zuiden. Zij worden hier een jaar lang ondergedompeld in een Master of Management Innovation & Entrepreneurship, met de bedoeling om daarna terug te keren naar hun land van herkomst, er een onderneming uit de grond te stampen en zo tewerkstelling te creëren. Ze worden niet aan hun lot overgelaten: naast een studiebeurs en een renteloze lening van het AMS-fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, krijgen ze ook intensieve begeleiding van ondernemers uit België, zoals Herman Van De Velde van de gelijknamige lingeriegroep of Bob Elsen van Joker Reizen.
 

Naast een studiebeurs en een renteloze lening van het AMS-fonds, krijgen studenten uit het Zuiden ook intensieve begeleiding van ondernemers uit België.


Geen sinecure

 
Intussen hebben 15 studenten uit alle hoeken van de wereld – zoals Vietnam, India, Zuid-Afrika, Peru en Oeganda – zo’n beurs te pakken gekregen. “Maar de vaststelling is dat deze studenten vaak in België blijven hangen omdat de lonen hier veel hoger liggen, of omdat ze thuis in een zwart gat vallen. Ze richten uiteindelijk geen onderneming op omdat – hoewel we hen linken aan de lokale Unizo’s – ze het moeilijk hebben om een lokaal netwerk uit te bouwen,” vertelt Paul Matthyssens. “Financiering vinden voor hun onderneming is ook geen sinecure. Maar drie van hen werden effectief ondernemers, de andere beursstudenten kwamen bij een werkgever terecht. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling.”
 

Mooie synergie


Toen Hugo Van de Cauter uit de doeken deed hoe de Business to Business-projecten van Ondernemers voor Ondernemers werken, zag Matthyssens meteen een mooie synergie met zijn beursstudenten. Bij die B2B-projecten investeren Belgische entrepreneurs rechtstreeks in nieuw op te starten of bestaande bedrijven en begeleiden ze de lokale ondernemers met al hun kennis en levenservaring. “Wat me meteen aansprak, is de lokale verankering van deze projecten, waarin jonge studenten meteen hun zin voor ondernemerschap kwijt kunnen. Ondernemers voor Ondernemers heeft in heel wat van die landen een sterk netwerk via de lokale gemeenschap of via de ngo’s waarmee ze samenwerkt. Ook het uitzicht op financiering zal zo’n project veel meer kans op slagen geven,” zegt Matthyssens.
 

Praktijkgerichte aanpak

 
Tijdens hun master-na-masterjaar in Antwerpen geven de beursstudenten meteen vorm aan de onderneming in hun thuisland. Ze leren een businessplan opstellen, een marktanalyse maken en financiering aantrekken. Die praktijkgerichte aanpak is een grote troef. Want hoewel ze van uitstekende universiteiten komen, die vooraf werden gescreend door AMS, is het onderwijs er nog vaak te “ex cathedra”. “Hier krijgen ze in een kleine groep met internationale studente intensieve coaching en werken we ook aan hun persoonlijkheid. We leren hen naar zichzelf te kijken, duurzaamheid te integreren in hun ondernemen en om te gaan met hun toekomstige medewerkers."
 

Mentor

 
In het partnerschap met Ondernemers voor Ondernemers zal de mentor ook meteen de ondernemer zijn die het project in het Zuiden zal begeleiden, zodat er hier al een band groeit. De keuze voor een project kan op twee manieren gebeuren. Hugo Van de Cauter: “Het kan zijn dat we voor een bestaand project in bijvoorbeeld Oeganda een manager zoeken. Als we een Oegandese student vinden die zich hiervoor wil engageren, dan zorgen wij mee voor zijn begeleiding. Maar als die student zelf een idee heeft voor een onderneming, kan dit uiteraard ook. Als het een goede business-case is, dan zoeken wij een Belgische ondernemer die affiniteit heeft met het land en/of de betrokken sector die hierin wil investeren.”
 

“Hier krijgen ze in een kleine groep met internationale studenten intensieve coaching en werken we ook aan hun persoonlijkheid.” Paul Matthyssens


Duurzaam pad

 
Matthyssens: “Voor ons is het belangrijk dat deze beursstudent zijn frisse ideeën en creativiteit kwijt kan. Maar vooral dat we voor hem of haar een duurzaam pad naar zelfstandig ondernemerschap zien opengaan. De samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers zie ik als een echte win-win.”

“Onze eerste beursstudent waarmee we dit partnerschap mee in de praktijk gaan brengen is de Oegandese Winnie Kisakye.” Ondernemers voor Ondernemers en AMS steken begin september de koppen bij elkaar om voor deze bijzonder ambitieuze dame het meest geschikte project te vinden.
 
Véronique Goossens