Naar een andere, digitale aanpak: hoe de coronacrisis onze werking beïnvloedt

1 op de 2 deelnemers van de Rwandese SusTech4Africa-editie heeft ondertussen een sociale lening te pakken. (foto: OVO)

Een boostcamp organiseren met 50 ondernemers zat er de voorbije 6 maanden niet in. Reizen naar Afrika om daar lokale start-ups te ondersteunen evenmin. Maar dat betekent niet OVO stilzat. Onze belangrijkste realisaties van de voorbije maanden op een rij.

Een flexibile aanpak voor SusTech4Africa

Een projectcall, een selectieronde met daarna een boostcamp ter plaatse en een live pitch-event. In normale tijden is dat de aanpak van onze SusTech4Africa-competitie. Maar door de coronacrisis moesten we die methode grondig aanpassen.

“Eind februari hadden we al 12 projecten geselecteerd uit de 36 inschrijvingen voor de eerste Senegal-editie”, vertelt Bruno Van der Wielen, vrijwilliger bij OVO. “Al snel werd duidelijk dat het boostcamp niet ter plaatse kon doorgaan. We besloten de kat uit de boom te kijken, maar in mei werd duidelijk dat de coronapandemie nog niet meteen zou verdwijnen.”


Eerst coaching, daarna boostcamp

“Daarom kozen we voor een omgekeerde aanpak. Elk project kreeg nog vóór het boostcamp een coach toegewezen. De afgelopen maanden overlegden de deelnemers wekelijks met hun coach om zo hun ondernemings- en financieel plan bij te schaven.”

“Ondertussen namen we in samenwerking met de Thomas More Hogeschool, de ICHEC Brussels Management School en VITO verschillende webinars op voor de Afrikaanse entrepreneurs. In januari 2021 hopen we met de coaches en potentiële investeerders ter plaatse te gaan voor het boostcamp en de finale pitch.”


Nieuwe inzichten

De coronacrisis bracht OVO twee belangrijke inzichten bij: een lokaal aanspreekpunt is een must en de omgekeerde aanpak is potentieel interessanter.

“Vandaag loopt de communicatie tussen coaches en ondernemers gesmeerd. Sommige deelnemers lopen zelfs voor op de planning. Dat is vooral te danken aan het nauwe band met Daha, onze vaste contactpersoon in Senegal. Hij helpt zowel OVO als de deelnemers bij vragen en problemen. Zonder dat aanspreekpunt zou het hele proces veel stroever verlopen.”

“De voorbije maanden kreeg elk project ook intense begeleiding van een coach. Die bekijkt alle aspecten van de start-up door een kritische bril, waardoor deelnemers hun concept al fors bijstuurden. Vroeger vond dat proces pas na het boostcamp plaats, waardoor het vaak lang duurde voor OVO een sociale lening kon toekennen. We bekijken dus of we de omgekeerde aanpak doortrekken naar de volgende SusTech4Africa-edities.”


Andere initiatieven

Naast SusTech4Africa Senegal, realiseerde OVO tijdens de coronacrisis ook andere zaken:
  • De voorbije maanden rolden we het Waalse team verder uit. Aan de andere kant van de taalgrens telt OVO ondertussen 20 vrijwilligers en 12 screeners. Ook legden we contacten met mogelijke partnerorganisaties, zoals Ingenieurs Zonder Grenzen en Ex-Change-Expertise.
  • We zetten de coaching verder met verschillende start-ups van de eerdere SusTech4Africa-edities, zoals Oeganda en Rwanda. 1 op de 2 Oegandese projecten heeft ondertussen een sociale lening te pakken.
  • Om af te toetsen hoe duurzaam de projecten zijn, werkte vrijwilliger Marc De Spiegelaere aan een screeningaanpak op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Op die manier brengen we impact van elke start-up efficiënt in kaart.

Op de hoogte blijven van onze realisaties? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief.