Hoe Wienerberger bijdraagt aan minder kindersterfte en meer ondernemerschap in Oeganda

Tekst en foto's: Join For Water
Ecologische toiletten in Oeganda: minder kindersterfte, meer ondernemerschap

Lokale ondernemers een inkomen laten verwerven en tegelijk 4.500 volwassen en schoolkinderen toegang geven tot behoorlijk sanitair. Aan die missie draagt Wienerberger bij. De producent van bouwmaterialen ondersteunt immers het project Flower Toilets van de ngo Join For Water.
 

Bijna 3 op 4 mensen in West-Oeganda hebben geen toegang tot behoorlijke toiletten. Nochtans is een slechte hygiëne een van de belangrijkste oorzaken van ziektes en de hoge kindersterfte in de regio. Daarop ontwikkelde de ngo Join For Water het Flower Toilet: een duurzaam en ecologisch verantwoord toilet. Bovendien is het een nieuw businessmodel waardoor lokale ondernemers een inkomen verwerven.

Join for Water kan voor dit project rekenen op de steun van Wienerberger. “OVO bracht ons in 2018 in contact met de ngo”, vertelt Anita Ory, Public Affairs Manager Sustainability bij Wienerberger. “We engageerden ons om het Flower Toilet-project te ondersteunen, en dat tot minstens 2023.”
 

Voordelen op 4 vlakken

“Waarom we voor dit project kozen? Omwille van de verschillende sterktes. Om te beginnen draagt de betere hygiëne bij tot de volksgezondheid en doet het de kindersterfte dalen. Daarnaast is het bouwpakket van een toilet betaalbaar voor de plattelandsgezinnen. Zij kunnen de gecomposteerde mest gebruiken voor hun gewassen.”

“Bovendien bestaan de bouwstenen uit klei, cement en zand. Allemaal natuurlijke grondstoffen waardoor de ecologische voetafdruk voor de productie van de stenen laag ligt. Het grondwater wordt niet vervuild. Tot slot zijn het lokale ondernemers die de bouwstenen maken en de ecologische toiletten verkopen en plaatsen. Daarvoor krijgen ze nodige opleidingen van Join For Water.”

“Al die elementen sluiten naadloos aan op onze visie van duurzaam ondernemen met perspectief: de wereld op ecologisch, sociaal en economisch vlak verbeteren. Bij Wienerberger zijn we dan ook trots dat we dit project kunnen helpen realiseren.”
 

Verwezenlijkingen in 2020

 
Sinds januari 2020 plaatsten Oegandese ondernemers al 49 Flower Toilets. Bijkomend produceerden ze 34.384 duurzame bouwstenen, waarvan al 22.384 gebruikt werden voor de bouw van Flower Toilets. En nog eens 71 gezinnen hebben zich geëngageerd om een Flower Toilet aan te schaffen.
 
Ondanks een strenge lockdown in maart en april, kunnen de Oegandese ondernemers en partners mooie resultaten voorleggen. En sinds mei zijn de activiteiten coronaproof heropgestart.
 
Ontdek meer info op joinforwater.ngo of steun dit project met een gift.