Entrepreneurship in tijden van corona: BAG Innovation

Creatief omgaan met uitdagingen is een tweede natuur voor ondernemers. Maar hoe springen Afrikaanse entrepreneurs om met een wereldwijde crisis zoals de corona-epidemie? We vroegen het aan BAG Innovation, een Rwandese start-up dat een digitaal platform ontwikkelde om studenten en bedrijven aan elkaar te koppelen.

In een ideaal scenario hebben afgestudeerden de nodige kennis en skills waar werkgevers naar op zoek zijn. Maar in Rwanda en de rest van Afrika is dat lang niet altijd het geval. Afrika verliest elk jaar 79 miljard dollar aan potentiële inkomsten als gevolg van de jeugdwerkloosheid. Daar vond BAG Innovation een oplossing op: via een digitaal ondersteuningssysteem volgen universiteitsstudenten stages en opleidingen bij Afrikaanse bedrijven.


Bekendheid vergroten via pitches

Tot op vandaag volgden meer dan 4.000 studenten een opleiding of stage via BAG Innovation. Al dreigde de coronacrisis die indrukkende cijfers te dwarsbomen. Oprichters Gabriel Ekman en Yussouf Ntwali bleven echter niet bij de pakken zitten en smeten zich op pitch-wedstrijden.

En met succes. In juni won BAG Innovation de wedstrijd MEST Africa Challenge Rwanda – met Microsoft als hoofdsponsor - en maakte op die manier kans op $50.000. Uiteindelijk eindigde BAG Innovation op de derde plaats.

Daarnaast won de start-up in samenwerking met het Zwitserse non-profit Business Partners Network (BPN) een subsidie van 100.000 euro in 'Partners in Acceleration - Challenge Fund for Innovation Hubs'. Dat is een initiatief van Make-IT Africa dat de groei van 10-15 potentiële starters in het onderwijs wil versterken.


Ondersteuning door OVO

OVO is trots dat ze kon bijdragen aan het succesverhaal van BAG Innovation. “De start-up was immers de winnaar van de eerste SusTech4Africa in Rwanda in 2019, na een pitchopdracht”, vertelt Björn Macauter, General Manager van OVO. “In het eerste kwartaal van 2020 hielpen OVO-coaches het concept van BAG Innovation scherp te stellen. In maart 2020 nodigden we de oprichters ook uit voor het Circular Training Program.”

“De coaching van OVO was een grote meerwaarde om onze pitch te optimaliseren en op die manier de doelstellingen van BAG Innovation vast te leggen”, beaamt Yussouf Ntwali. “Dit is pas het begin van onze ondernemersdroom.”

Meer informatie? Surf naar www.baginnovation.rw

Tekst: Andrew Herweg
 
BAG Innovation won het eerste ‘Sustainable Technology for Africa’ event in Rwanda in 2019. (foto Saleh Salex)