Bouwen aan de economische emancipatie van vrouwelijke ondernemers in Senegal

Senegalese vrouwen genereren amper inkomsten om hun families te onderhouden. Een reden is de slechte toegang tot kredieten en andere hulpbronnen. De ngo SOS Faim versterkt de skills van vrouwelijke ondernemers en geeft hen toegang tot de nodige middelen om hun inkomsten op te krikken en emancipatie te bewerkstelligen.  

 
Fatick staat bekend als een van de mooiste regio’s van Senegal, met dank aan de wondermooie mangroven en eilanden. Maar tegelijk behoort het tot de armste streken van het West-Afrikaanse land. Het armoedepercentage loopt er op tot 68%. 
 

Vooral vrouwen hebben het lastig 

Zowat de volledige bevolking is afhankelijk van landbouw, 2 op 3 personen zijn daarnaast actief in de veeteelt. Maar die inkomsten staan al jaren onder druk. Fatick gaat namelijk gebukt onder een hevige bodemverzilting en -verarming en kampt regelmatig met watertekorten.  

Vooral vrouwen zijn de dupe van die teruglopende opbrengsten. Zij zijn doorgaans actief in de kleinschalige veeteelt en de verwerking van landbouwproducten, en dat zowel voor huishoudelijk gebruik als voor verkoop. Maar door de lage geletterdheid onder Senegalese vrouwen, hebben ze minder toegang tot hulpbronnen zoals grond, opleidingen, kredieten of landbouwmateriaal. 
 

Hulpbronnen en opleidingen  

SOS Faim staat voor een nieuwe aanpak. “De ngo focust vooral op een duurzame oplossing: hoe zorgen we ervoor dat de vrouwelijke ondernemers op termijn zelfredzaam zijn en onze hulp niet nodig hebben?”, duidt Björn Macauter, general manager bij OVO.  

“We werken op twee pistes. Enerzijds vereenvoudigen we de toegang tot financiering voor kleine familiale ondernemingen en vrouwelijke ondernemers. Tegelijk versterken we de technische en managementvaardigheden van 3.000 vrouwen aan de hand van opleidingen. Op die manier helpen we hen om hun activiteiten – en dus ook hun inkomsten – uit te breiden.” 
 

Impact op vrouwen én hun families  

Om hulpbronnen en opleidingen toegankelijker te maken, werkt SOS Faim samen met verschillende partners en verenigingen. “Zo zijn er nauwe contacten met de verenigingen van geitenhouders en cashewnotenverwerkers, de twee voornaamste activiteiten van de vrouwelijke ondernemers. Daarnaast zijn er partnerships met vrouwenverenigingen en de leden van de spaar- en kredietmutualiteiten.” 

Concreet genieten 3.000 vrouwelijke ondernemers en de families van de 5.000 aangesloten leden van de positieve impact van het project. “Dankzij de ondersteuning verhogen de opbrengsten uit de landbouw- en veeteeltactiviteiten.” 

De focus ligt expliciet op vrouwen. “Zij besteden een groot deel van hun inkomen aan gezondheidszorg en onderwijs voor hun familie. Door de vrouwelijke ondernemers toegang te verlenen aan kredieten en andere hulpbronnen, bereiken we dus hun volledige families. Bovendien worden de vrouwen minder afhankelijk van hun echtgenoot. Zodra ze gelanceerd en opgeleid zijn in hun activiteiten, werken ze volledig autonoom.” 

Dit artikel verscheen eerder op csr.sioen.com 

Foto's: SOS Faim & Francois Struzik